Adelsten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kø og trengsel ved høstsalget på Adelsten Jensen i Oslo tidlig på 1960-tallet.
Foto: Henrik Ørsted, Byhistorisk samling, Oslo Museum.

Adelsten var en norsk kleskjede med butikker over hele Norge og i noen svenske byer. Adelsten startet i Kristiania i 1899 som Adelsten Jensen, herreartikler og herrekonfeksjon.

I Tønsberg åpnet klesforretningen Emil Kjølner A/S i 1924. Tidlig i 1970-årene arbeidet direktøren, Per Kjølner, for å fusjonere med Adelsten Jensen. Navnet var en kort periode Adelsten Kjølner, men ble senere kun Adelsten. Hovedsete ble lagt til Tønsberg. Under Per Kjølners ledelse vokste kjeden betydelig over hele Norge. Etter et mislykket forsøk på å etablere seg i Sverige, ble det svenske datterselskapet slått konkurs. Kjølner-familien hadde kontroll over kjeden helt til de i 1999 solgte den for 730 millioner kroner til den svenske kleskjeden KappAhl, og de fleste av de over 100 Adelsten-butikkene ble videreført under den nye eierens navn.[1]

I 1995 skrev Dagens Næringsliv om den jødiske familien Plesanskys klesforretning Tønsberg Ekvipering, som Emil Kjølner A/S overtok i 1942. Hans sønn Alf var leirkommandant ved Berg interneringsleir, dit eieren Isak Plesansky ble fraktet og internert før han og resten av familien ble deportert til Auschwitz og drept.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Adelsten: 140 mister jobben» VG, 24. august 1999

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]