Ade Adepitan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ade Adepitan
Ade Adepitan.jpg
Ade Adepitan, August 2010
Født27. mars 1973 (46 år)
Beskjeftigelse Basketballspiller, programleder
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Medlem av Den britiske imperieordenen

Adrian Adepitan (født 27. mars 1973) er en britisk programleder på TV og en kjent basketballspiller som sitter i rullestol.

Adrian ble en rullestolbruker fordi han fikk polio i en alder av tre år. Det at han ikke kan bruke beinene har i stedet gitt ham sterke armer, noe som tillater ham å være en ivrig dykker. Adepitan var medlem av landslaget til Storbritannia som vant bronsemedalje i 2004 under de Paralympiske sommerleker i Athen og laget vant gull i 2005 under Paralympics World Cup som ble holdt i Manchester, Storbritannia.

Ade er blitt utnevnt til skytshelgen av veldedighet til funksjonshemmede. Han er også en av høy beskytter av Go Kids Go! (Tidligere kalt Foreningen for rullestolbrukende barn). Denne organisasjonen underviser unge rullestolbrukere til å være bli uavhengig og mer mobile. Adepitan jobber som programleder for BBC. I 2005 dukket han opp i Beyond Boundaries som krysset Nicaragua, krysset sammen med flere andre funksjonshemmede.

I 2005 ble Adepitan gjort til medlem av Order of the British Empire (MBE) for hans tjenester for å få funksjonshemmede inn i sporten. Han ble også presentert med et æresdoktorat fra Loughborough University, i anerkjennelse av hans fremragende tjenester for funksjonshemmede innen britisk sport. Han ble presentert med en Lifetime Achievement Award fra University of East London i 2010, og han ble konferert med et æresdoktorat ved universitetet i november, samme år.