Ade Adepitan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ade Adepitan
Ade Adepitan.jpg
Født27. mars 1973Rediger på Wikidata (47 år)
Beskjeftigelse Basketballspiller, TV-programlederRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Medlem av Den britiske imperieordenenRediger på Wikidata

Adrian Olayiwola («Ade») Adepitan (født 27. mars 1973) er en britisk TV-programleder og en kjent utøver av rullestolsbasketball.

Adrian Adepitan ble rullestolbruker etter å ha blitt rammet av polio som treåring.[1] Takket være sterke armer har er han en dyktig dykker.[2] Adepitan var en av spillerne på det britiske basketballandslaget som vant bronsemedalje under de paralympiske sommerlekene i Athen i 2004.[3] Laget vant gull i 2005 under Paralympics World Cup som ble arrangert i Manchester i Storbritannia.[3]

Adepitan har blitt utnevnt til høy beskytter av idrett for funksjonshemmede i Storbritannia. Han er også en av høy beskytter av Go Kids Go! (tidligere kalt Foreningen for rullestolbrukende barn, en organisasjon som lærer unge rullestolbrukere å bli mer selvstendige og mer mobile. Adepitan jobber som programleder for BBC. I 2005 dukket han opp i Beyond Boundaries som krysset Nicaragua, krysset sammen med flere andre funksjonshemmede.

I 2005 mottok Adepitan Order of the British Empire (MBE) for sin innsats for å få funksjonshemmede til å drive idrett.[3] Loughborough University kreerte ham til æresdoktor for å hedre hans fremragende arbeid for funksjonshemmede sportsutøvere i Storbritannia.[1] Han mottok en Lifetime Achievement Award fra University of East London i 2010, og i november samme år ble han kreert til æresdoktor ved dette universitetet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «BBC World News - The Travel Show - Ade Adepitan». BBC (engelsk). Besøkt 2. juni 2020. 
  2. ^ «Ask Ade Adepitan». BBC Sport - Disability Sport (engelsk). 11. mai 2007. Besøkt 2. juni 2020. 
  3. ^ a b c «BBC - Press Office - MBEs for Ade Adepitan & Sally Taylor». www.bbc.co.uk. Besøkt 2. juni 2020.