Tilpasning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Adaptasjon»)
Adapsjon og adaptasjon må ikke forveksles med adopsjon

Tilpasning betyr å innordne seg eller tilpasse seg, eksempelvis til nye omgivelser. Låneordene adaptasjon og adapsjon (fra latin adaptare å tilpasse) har lignende betydning. Begrepene brukes i flere sammenhenger:

  • Adaptasjon i betydningen domestisering av planter og dyr: Den prosess dyr, planter og andre organismer gjennomgår når de tilpasses til et menneskeskapt miljø, for eksempel til et liv som husdyr eller nytteplante.
  • Adaptasjon (medisin), viser til sanseorganenes tilpasning til, eller omstilling av følsomheten i forhold til, en vedvarende stimulering.
  • Adaptasjon (litteratur), viser til tilpasning eller ny produksjon av et litterært verk fra bok til film eller tilpasninger mellom ulike litterære genre, samt tilpasninger fra bok til teater, film til videospill og så videre.
Dette er en pekerside og inneholder kun pekere til forskjellige betydninger av dette ordet. Hvis du har fulgt en lenke hit, kan du kanskje gå tilbake og rette den, så den peker direkte til riktig artikkel. Se alle artikler som begynner med Tilpasning.