Ada av Holland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ada
Grevinne av Holland
Ada av Holland
NavnAda van Holland
RegjeringstidHolland: 12031207
Født1188
Død1223
ForeldreDirk VII av Holland
og Aleidis av Kleve
EktefelleElizabeth av England

Ada (11881223) etterfulgte sin far som grevinne av Holland i 1203 da hun var femten år gammel og innehadde tittelen frem til 1207.

Ada var grev Dirk VII av Holland og Aleidis av Kleves yngste datter, hennes eldre søster Aleidis døde før Dirk VII døde og dermed var Ada den eneste arvingen. For at hennes posisjon skulle bli sterkere, sørget hennes mor for at Ada ble gift med Ludvig II av Loon mellom Dirks død og begravelse.

Vilhelm, Adas onkel, erkjente ikke hennes posisjon som grevinne av Holland og utropte seg selv til greve av Holland. Han ble støttet av adelen fra Kennemerland, og Aleidis av Kleve og Ludvig av Loon måtte flykte til Utrecht.

På vei til farens begravelse ble Ada satt i klemme ved Leiden av noen av Vilhelms støttespillere, hun forskanset seg i Leidens festning. Etter en kort beleiring ble denne inntatt av Leidens vicomte, Philip av Wassenaar. Vilhelm sendte etter dette Ada til kong Johan av England og overtok selv styret av grevskapet. Etter den loonske krigen som varte frem til 1206 måtte Vilhelm gjennom fredsavtalen i Brugge akseptere Ludvig og Ada som greve og grevinne av Holland. Formelt sett ble grevskapet delt mellom Vilhelm og Ludvig, Vilhelm fikk Zeeland og områdene rundt Geertruidenberg mens Ludvig fikk resten. Sannheten virker være at Vilhelm regjerte over hele grevskapet også etter denne avtalen. I 1207 greide Ludvig å få Ada fri igjen, men hun måtte oppgi retten til grevskapet. Etter avtalen skulle det nå være slutt på stridighetene, men dette løftet ble brutt av Ada og Ludvig.

Borgerkrigen i Holland ble en del av en internasjonal krig mellom Frankrike og Hohenstaufendynastiet på den ene siden og England Welfene på den andre. Vilhelm visste å manøvrere slik at Holland kom fra dette uskadet, og i 1213 måtte Ada og Ludvig definitivt oppgi kravet de hadde på grevskapet. Ada døde i 1223 uten å etterlate seg barn. Hun ble begravet i abbediet i Herckenrode i grevskapet Loon.


Forgjenger:
 Dirk VII av Holland 
Grevinne av Holland
Etterfølger:
 Vilhelm I av Holland