Hopp til innhold

Nyseryllik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Achillea ptarmica»)
Nyseryllik
Nomenklatur
Achillea ptarmica
L., 1753
Populærnavn
nyseryllik
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenAsterales
FamilieKurvplantefamilien
TribusAnthemideae
SlektRyllikslekta
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Eurasia

Nyseryllik (Achillea ptarmica) er en 20-60 cm høy flerårig urteplante i kurvplantefamilien. Nyseryllik har færre, men større korger enn vanlig ryllik. Hver korg har 10-14 hvite kantkroner. Bladene er hele og fint sagtakkede.

Etymologi

[rediger | rediger kilde]

Navnet ryllik kommer fra lavtysk roleke som henspiller på at bladene ruller seg sammen i tørke. Det latinske achillea kommer fra den greske mytologiske helt Akilles som ifølge sagnet leget sine soldaters sår med ryllik. Ptarmica kommer fra det greske ptairo som betyr å nyse.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Planten er en eurasisk art som opprinnelig ble innført i Norge som hageplante på 15-1700-tallet.[1] Fra ca. 1900 finnes flg. beskrivelse av utbredelsen: ”Viltvoxende hist og her i lavlandet, omtrent til Polarcirkelen.”[2] Planten er nå observert opp til over 1200 moh. på sørvestlandet og har etter hvert spredt seg over hele landet. Vanlig, men ikke i så stort antall som vanlig ryllik. Nyseryllik trives godt i grøfter og på fuktig, dårlig drenert jord.

Bruk og nytte

[rediger | rediger kilde]

I likhet med sin nære slektning, ryllik, inneholder nyseryllik bitterstoffer som, blant annet achillein, som har gitt uttrekk av planten aromatiske og medisinske egenskaper. Det brukes blant annet i enkelte krydderbrennevinsorter. Enkelte steder har den også vært brukt som te. Rota av nyseryllik har tidligere vært tørket og knust, og brukt til snus eller nysepulver – derav også navnet på planten.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Kilde: Mediebasen
  2. ^ Kilde: Norges planter, bd 4, J. W. Cappelens Forlag a.s., 1994, ISBN 82-02-14253-9

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]