Acanaloniidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Acanaloniidae
Acanalonia conica
Acanalonia conica
Vitenskapelig(e)
navn
:
Acanaloniidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Nebbmunner
Gruppe: Sikader
Antall arter: vel 80
Habitat: ?
Utbredelse: Amerika, Afrika og Sørøst-Asia
Delgrupper:

Acanaloniidae er en gruppe familie av sikadene (Auchenorrhyncha). Disse små sikadene, som ligner på familien Flatidae, er for det meste utbredt i varmere områder av Amerika.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (gjerne 7 – 15 mm), grønne eller rosa sikader med et karakteristisk utseende helt dominert av de store forvingene, som dekker så godt som hele kroppen hos de voksne insektene. Disse har rett bakkant og omtrent rett avskåret ytterkant, forkanten er halvsirkelaktig buet med fortykket randåre (costa). Vingene er fargede og ugjennomsiktige med tett, lysfarget årenett. Hodet er forholdsvis lite, mye bredere enn langt, med middels store fasettøyne. Pannen er helt avrundet eller litt framskytende. Den synlige delen av thorax (den som ikke er dekket av forvingene) er trekantet. Beina er forholdsvis korte og kraftige. Nymfene er gjerne brunlige, litt knudrete og påfallende pukkelryggede. De skiller ut tråder av hvit voks fra bakkroppen som de delvis dekker seg med. Familien ligner på gruppen Flatidae, men er jevntover mindre.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både nymfer og voksne suger sevje fra mange ulike trær og urter. Nymfenes vokstråder tjener muligens til å beskytte dem mot uttørking, eller til å hindre at de blir fastklistret i de klissete plantesaftene de suger. Det tette årenettet i vingene til de voksne individene gjør at vingene ligner små blader, de er slik godt kamuflert. Den nordamerikanske arten Acanalonia bivittata bruker ca. 220 dager på å utvikle seg gjennom fem nymfestadier, og har dermed en generasjon hvert år.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien har de fleste av artene i Sør- og Mellom-Amerika og det sørligste Nord-Amerika, men det finnes også noen i Sørøst-Asia og noen få i Afrika. Den har også blitt rapportert fra Australia, men dette dreier seg dels om feil, dels om arter som ikke lenger blir regnet til denne familien.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]