Abukir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Abu Qir (Arabisk أبو قير) (også kalt Abukir og Aboukir) er en landsby ved middelhavskysten til Egypt, og ligger rundt 23 kilometer nordøst for Alexandria når man reiser med jernbane. I landsbyen ligger en festning brukt som fengsel av Muhammad Ali av Egypt.

I nærheten av landsbyen kan en finne restene fra mange gamle bygninger, både egyptiske, greske og romerske. Rundt tre kilometer sørøst for Abu Qir ligger ruinene etter det man mener er den gamle egyptiske kystbyen Kanopos. Litt lenger øst møtte de kanopiske grenene av Nilen (nå tørre) Middelhavet.

Den 1. august 1798 ble slaget på Nilen utkjempet av Horatio Nelson og hans styrker ved Abukirbukten. Benevnelsen «slaget ved Aboukirbukten» brukes mest om det slaget som sto omtrent samme sted året etter mellom Napoleons styrker under det mislykkede Egyptfelttoget 25. juli 1799 mot de osmanske styrkene.

I nærheten av Abukir sto det 8. mars 1801 et slag mellom enheter fra den britiske hæren, ledet av Ralph Abercromby og franske styrker. Utgangen av dette slaget førte til at Frankrike måtte trekke seg ut av Egypt.

Nær kysten har man utsikt til Nelsons øy hvor det ble gjort utgravninger av etterlevningene til britiske offiserer, seilere, marinejegere, kvinner og barn.[1][2]


Referanser[rediger | rediger kilde]