Abakaliki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Abakaliki

Abakaliki er hovedstad i delstaten Ebonyi i det sørøstre Nigeria. Innvånerne er for det meste av igbo-folket. Det er tre klaner av igboene som gjør seg gjeldende: Ezza Ezekuna, Izzi og Ikwo. Byen har en befolkning som ifølge folketellingen i 2006 var på 141 438 innbyggere.

Abakaliki fikk universitet i 1996: Ebonyi State University. Blant de jordbruksprodukter som omsettes i byen er yams, maniok, ris og palmeolje. I området rundt byen er det forekomster av kalkstein, bly og zink, som ble utvunnet allerede i førkolonial tid. Guineaormen, en parasitt som innebar en helseplage som var særlig utbredt i Abakaliki, er blitt effektivt bekjempet siden 1980-årene.

I området har et norsk jordbruksprosjekt vært drevet av Kirkens Nødhjelp siden 1961. Dette var det første langsiktige utviklingsprosjektet for organisasjonen, med Olav Aurlien som prosjektets første leder. Av de andre lederne var Halvor Aschjem, Anvar Råstad, Erling Einarsen, og bistandspioneren Edvard Nordrum, som siden fikk en lang arbeidsdag for Kirkens Nødhjelp både i Afrika og ved hovedkontoret i Norge.