Hopp til innhold

ABEC-skalaen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

ABEC-skalaen er en en industristandard for toleranserkulelager. Den er laget for å gi produsentene dimensjoner som oppfyller standardene for presisjonslager i spesifiserte klasser. Skalaen brukes også av produsenter av maskiner og utstyr som bruker lagre, og derfor må kjenne dimensjonstoleransene for å designe deler som har plass til et lager.

Den ble utviklet av Annular Bearing Engineering Committee (ABEC), en del av American Bearing Manufacturers Association (ABMA).

Toleranseklassene

[rediger | rediger kilde]

Det er 5 klasser, som bruker de 5 første oddetallene:

  • 1 (videst)
  • 3
  • 5
  • 7
  • 9 (trangest)

Skalaen er invers slik at høyere tall betyr lavere toleranse. Lavere toleranse gir generelt bedre presisjon, bedre effisiens og mulighet for større hastighet uten vibrasjoner, men lar ikke nødvendigvis komponentene spinne raskere.

Lagre som oppfyller den minst strenge klassen (ABEC 1) kan kalles presisjonslagre. Lagre som ikke samsvarer med minst ABEC 1 kan ikke klassifiseres som presisjonslager fordi toleransene deres er for vide.

Skalaen fungerer som en veiledning for at forbrukere kan ta informerte beslutninger om hvilken type lager de trenger. Det skal imidlertid sies at skalaen ikke sier noe om faktorer relatert til materialer, produksjon og ytelse.

Lagre i de høyere klassene kan være beregnet på presisjonsutstyr som flyinstrumenter eller kirurgisk utstyr. De lavere klassene kan være beregnet på de aller fleste bruksområder som kjøretøy, mekaniske hobbyer, rulleskøyter, rullebrett, fiskesneller og industrielle maskiner. Kulelagre med høyere ABEC-klasse kan muliggjøre optimal ytelse hvis det kreves høyt omdreiningstall og jevn drift.

Illustrasjon av lagertoleranser

[rediger | rediger kilde]
Illustrasjon av lagertoleranser (i mikrometer) for et lager med 20 mm indrediameter

Figuren til høyre viser ulike ABEC-toleransklasser i mikrometer (µm) for et lager med 20 mm indrediameter.[1] Eksempelvis vil et 20 mm ABEC 7 lager bare ha et 5 µm toleransevindu, mens en ABEC 1 har dobbelt så vid toleranse.

Samsvar med ISO 492

[rediger | rediger kilde]

Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen (ISO) sin tilsvarende standard er ISO 492.[2][3] Den tyske ekvivalenten er DIN 620, mens den japanske ekvivalenten er JIS B1514.[4]

ABEC ISO 492 DIN 620 JIS B1514
ABEC 1 normal
klasse 6X
P0 Klasse 0
ABEC 3 klasse 6 P6 Klasse 6
ABEC 5 klasse 5 P5 Klasse 5
ABEC 7 klasse 4 P4 Klasse 4
ABEC 9 klasse 2 P2 Klasse 2

Svakheter ved spesifikasjonen

[rediger | rediger kilde]

ABEC-klassifiseringen spesifiserer ikke mange kritiske faktorer som for eksempel lasthåndteringsegenskaper, kulepresisjon, materialer, hardhet, poleringsgrad på kuler og konus, støy, vibrasjon og smøremiddel. Dette kan for eksempel føre til at et høykvalitets ABEC 3-lager produsert med hensyn på disse kritiske faktorene faktisk kan presetere bedre enn et lavere kvalitets lager som oppfyller (den i utgangspunktet strengere) ABEC 7.

Referanser

[rediger | rediger kilde]