Hopp til innhold

7 Up

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
7 Up
TypeBrus
OpprinnelseUSA
Introdusert1929
FabrikantDr Pepper Snapple Group (jurisdiksjon: USA)
PepsiCo (eksklusive: USA, jurisdiksjon: globalt)
Szentkirályi Hungary (jurisdiksjon: Ungarn)

7 Up er en brus med smak av sitron og lime. Den ble introdusert for første gang i 1921 i USA som Lithiated Lemon. I dag eies rettighetene til brusen av Dr Pepper Snapple Group i USA og PepsiCo i resten av verden. 7 Up distribueres også på det norske markedet. På grunn av nedgang i salget var kun den sukkerfrie varianten i salg i Norge mellom 2001 og 2009. Sommeren 2009 ble sukkerversjonen gjeninnført i norske butikkhyller.

Logoen til 7 Up inneholder et rød sirkel mellom «7» og «Up»; denne røde sirkelen har blitt animert og brukt som maskotten til merket Cool Spot.

Historie[rediger | rediger kilde]

7 Up ble oppfunnet av Charles Leiper Grigg som grunnla selskapet sitt, The Howdy Corporation i 1920.[1] Grigg laget en oppskrift for en sitronbrus i 1929. Produktet, opprinnelig kalt «Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda», ble lansert to uker før Wall Street-krakket i 1929.[2] Den inneholdt litiumcitrat, et humørstabiliserende narkotikum. Den ble veldig populær som medisin, og ble markedsført som en kur for bakrus. Litiumcitratet ble fjernet i 1950.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]