6000-marks krigen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

6000-marks krigen, var en krig mellom Danmark og Sverige som varte fra 1276 til 1278. Krigen startet på grunn av en uenighet over en avtalt sum på seks tusen mark sølv for dansk assistanse til Magnus Ladulås i Krigen mot Valdemar Birgersson i 1275.

Erik Klipping av Danmark hadde inngått avtale om militær assistanse med hertug Magnus Birgersson som fikk leie hundre pansrede krigerne fra kongens egen hær i tillegg til en styrke på 700 mann som ble ledet av grev Jakob av Halland og den danske marsk Stig. Med denne danske hæren startet hertugen et opprør som sluttet med avsettelsen av svenskekongen som ble tatt til fange i Värmland.

Hertugen som utropte seg til konge over Sverige, nektet å betale den avtalte summen på seks tusen mark sølv og klaget over herjingene som den danske hjelpestyrken skulle ha begått. Istedenfor, startet han en krig ved å rykke inn i Halland og Skåne med total overraskelse høsten 1276.

Danskene mobiliserte en hær under marsk Uffo som forhindret den svenske hæren som deretter rømte Skåne uten større krigshandlinger. I de neste årene marsjerte danske styrkene inn i Småland som gjengjeldelse for herjingene på Halland og Skåne. Den danske straffekspedisjonen fulgte etter de fåtallige svenske forsvarsstyrkene inn i Västergötland der de møtte en svensk hæravdeling medregnet 200 pansrede ryttere. Slaget ved Ettak ble et nederlag for danskene som hadde blitt helt overrasket i sin egen leir.

Erik Klipping samlet en stor hær i 1277 og gikk inn i Västergötland som på nytt ble underlagt plyndring og herjing, festningene Axwall og Skara ble inntatt av danskene som støtte flere steder på sterk svensk motstand. Erik Klipping besluttet seg for å avslutte felttoget fordi det var ikke ment som noe annet enn en straffekspedisjon, som svar på svenskekongens overfall på Halland og Skåne.

Etter å ha kommet hjem innledet danskekongen forhandlinger med svenskene og det ble truffet enighet om en fredsavtale i Laholm, Skåne i begynnelsen av 1278. Magnus Ladulås måtte betalte krigsgjelden som var nedsatt til 4 000 mark sølv.

Kilder[rediger | rediger kilde]