5:2-dietten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

5:2-dietten er en diett og en slankemetode.

Dietten går ut på å begrense kaloriinntaket med halvfaste to dager i uken.[1] De to dagene skal maksimalt inntak være 500 kalorier per dag for kvinner, 600 kalorier for menn. Dette utgjør cirka en firedel av normalt dagsbehov.

De to fastedagene kan man også spise vanlig mat som fisk, kyllingfilet, grønnsaker og cottage cheese på grunn av proteiner. Det første som skjer hos personer som følger 5:2 dietten er at magen blir mindre. Deretter kan vekten gå ned med ca. en kilo i uken.

Dietten ble populær i Storbritannia etter et dokumentarprogram[2]BBC2 Eat, Fast and Live Longer (d.e. Spis, fast og lev lenger) [3] 6. august 2012. Programmet er senere vist i mange land.

National Health Service i Storbritannia publiserte våren 2013 en artikkel om dietten på sin hjemmeside som forteller at det bare finnes begrenset belegg for vektreduksjon og at det ikke finnes bevis for økt livslengde hos mennesker (i motsetning til resultater fra dyre- og laboratoriestudier). Konklusjonen var (Uoffisiell oversettelse): «Sammenliknet med andre typer vektreduksjonsprogram er fakta om 5:2 diettens sikkerhet og effektivitet begrensede. Om du overveier å prøve programmet bør du først rådføre deg med din lege om det passer for deg».[4]

Gravide og unge[rediger | rediger kilde]

Dietten er ikke anbefalt for verken unge eller gravide, fordi enkelte kan reagere på dietten ved redusert effektivitet, humørsvingninger og dårlig konsentrasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]