4th Dimension

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

4th Dimension eller 4D (eller Silver Surfer som det var kjent som under tidig utvikling) er en relasjonsdatabase med et utviklingsmiljø utviklet av franskmannen Laurent Ribardière i 1984.

I 1993 introduserte 4D Server en "klient/server versjon" av 4th Dimension. 4D er opprinnelig et Apple Macintosh-produkt, men siden 1995 har også 4D hatt støtte for Microsoft Windows.

4Ds produktlinje har siden ekspandert til en SQL frontend, en integrert kompilator og flere plugins for å øke produktiviteten og utseendet. Noen av de mer brukbare plugins inkluderer 4D Write (tekstbehandling), 4D Draw (vektorgrafikkshåndtering), 4D View (regnearksfunksjonalitet) og 4D Internet Commands (mulighet for å legge til internettrelaterte funksjoner i databasen). Det finnes også over 100 tredjeparts-plugins, både fritt og kommersielt tilgjengelig.

I de senere årene har populariteten omkring bruken av 4D som en webserver blitt større. Å ha både webserver og kompilerte applikasjoner i ett gir utviklerne mulighet til å skape websider med høyt tilpasningsnivå.

4D publiseres av det franske bolaget 4D SA, og databasen distribueres internasjonalt av såvel lokale datterbolag som frittstående distributører.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]