12. Hoveddirektorat i Russlands forsvarsministerium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
12. direktorats jakkemerke

12. Hoveddirektorat i Russlands forsvarsministerium (russisk: 12 Главное управление министерства обороны ссср / Рф (Ядерно))(12 GU MO) er en arv fra Sovjetunionen, men nå en del av det moderne Russlands Forsvarsdepartement.

Direktoratet er ansvarlig for oppbevaring, teknisk vedlikehold, transport, levering, utstedelse, avhending, etc. av Russlands kjernefysiske arsenal. Ansvaret inkluderer å sikre økologisk sikkerhet når det gjelder tester og vedlikehold av kjernefysiske ladninger. Slike tester gjennomføres på steder som Semipalatinsk i Kasakhstan og på Novaja Zemlja.

I motsetning til GRU (Etterretningen), er 12. Hoveddirektorat ikke en del av Generalstaben, men et hoveddirektorat i Forsvarsdepartementet. Sjefen for det 12. hoveddirektorat har samme militære rang som sjefen for et militærdistrikt i Russland.

Hovedformålet med Det 12. Direktoratets eksistens er å på en sikker måte skille "sluttbrukere " av atomvåpen fra deres faktiske atomvåpen i fredstid. Bare i tilfelle av reell nødvendighet vil de som skal ha atomvåpen få dem, og det kan bare skje når det autorisert av det øverste politiske lederskapet. For tiden er det bare noen få kjernefysiske stridshoder som alltid utstedes til sluttbrukere, eksempelvis stridshoder knyttet til ballistiske missiler innen De strategiske rakettstyrker, men det meste av det russiske atomvåpenarsenalet blir sikkert holdt av 12.Hoveddirektoratets enheter og kan bare utstedes til andre i nødstilfeller.[1].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «История Кировоград-25». Arkivert fra originalen 7. april 2012. Besøkt 27. oktober 2010.