Hopp til innhold

10,000 BC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
10,000 BC
Generell informasjon
SjangerEventyr
Utgivelsesår2008
Prod.landUSA
Lengde109 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRoland Emmerich
ProdusentRoland Emmerich
Michael Wimer
ManusforfatterHarald Kloser
Roland Emmerich
MusikkHarald Kloser
Foran kamera
MedvirkendeSteven Strait
Camilla Belle
Cliff Curtis
Prod.selskapWarner Bros.
Legendary Pictures
Premiere7. mars 2008 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

10,000 BC er en amerikansk eventyrfilm fra 2008 satt til forhistorisk tid. Filmen er regissert av Roland Emmerich og har Camilla Belle og Steven Strait i hovedrollene.

Filmen innbakte $270 millioner på verdensbasis, mot et produksjonsbudsjett på $105 millioner.[1] Den fikk hard medfart av filmanmelderne.[2]

Handlingen handler om den unge jegeren D'Leh (Steven Strait) som finner sin utkårede, den vakre Evolet (Camilla Belle). Ungjenta blir kidnappet av skumle krigsherrer i et fiendtlig rike, og D'Leh må mobilisere en gruppe jegere som kan følge kidnapperne for å redde henne tilbake. D'Leh og hans jegere må ikke bare kjempe mot forhistoriske rovdyr som sabeltanntigere og mammut, de må også kjempe mot tyranniske ledere og andre dyr og mennesker. Etter hvert slutter flere seg til den lille gruppen, og det endelige slaget blir større enn noen hadde trodd på forhånd.

Skuespillere

[rediger | rediger kilde]

Produksjon

[rediger | rediger kilde]
Regissør Roland Emmerich

Regissør Roland Emmerich og komponist Harald Kloser skrev opprinnelig et manus for 10,000 BC. Når prosjektet fikk grønt lys fra Columbia Pictures, begynte forfatter John Orloff å arbeide på et nytt utkast, basert på det originale skriptet. Columbia Pictures, under Sony Pictures Entertainment, droppet prosjektet på grunn av et svært travel kalender, og Warner Bros. tok over prosjektet. Manuset gikk igjennom nok en revisjon sammen med Matthew Sand og en endelig utgave ble laget sammen med Robert Rodat.

Emmerich begynte å lete etter skuespillere til filmen sent i oktober 2005. I februar 2006 ble Camilla Belle og Steven Strait annonsert som hovedrolleinnehaverne i filmen, med Strait som mamutt-jegeren og Belle som hans kjæreste.[3] Emmerich følte at å engasjere kjente skuespillere til filmen, ville sørge for en mindre realistisk prehistorisk setting. «Hvis en skuespiller som, f.eks Jake Gyllenhaal dukket opp i en slik film, ville alle si 'What's that?'», forklarte han. Ukjente skuespillere hjalp også med å holde budsjettet nede.

Produksjonen begynte våren 2006 i Sør-Afrika og Namibia.[3] Filming skjedde også på Sørøya av New Zealand og i Thailand. Før filmingen begynte, hadde produksjonen brukt 18 måneder på å produsere datagenererte bilder. To firmaer gjenskapte forhistoriske dyr. For å redusere tiden (det tok 16 timer å lage et bilde) var 50% av dyremodellenes pels fjernet.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «10,000 B.C. (2008) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (engelsk). Besøkt 26. mars 2017. 
  2. ^ «10,000 BC». Metacritic. Besøkt 26. mars 2017. 
  3. ^ a b c The Hollywoodreporter: Strait, Belle fight for mankind, 27. februar 2006

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata