10,000 BC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
10,000 BC
Generell informasjon
Sjanger Eventyr, fantasy
Nasjonalitet USA USA
Utgitt USA 7. mars 2008
Norge 14. mars 2008
Lengde 109 min.
Språk Engelsk
Produksjon
Regissør Roland Emmerich
Manus Harald Kloser
Roland Emmerich
Produsent Roland Emmerich
Michael Wimer
Musikk Harald Kloser
Medvirkende Steven Strait
Camilla Belle
Cliff Curtis
Filmselskap Warner Bros.
Legendary Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

10,000 BC er en amerikansk film fra 2008 satt til den forhistoriske tiden. Filmen er regissert av Roland Emmerich og har Camilla Belle og Steven Strait i hovedrollene. Filmen hadde verdenspremiere 7. mars 2008.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen handler om den unge jegeren D'Leh (Steven Strait) som finner sin utkårede, den vakre Evolet (Camilla Belle). Ungjenta blir kidnappet av skumle krigsherrer i et fiendtlig rike, og D'Leh må mobilisere en gruppe jegere som kan følge kidnapperne for å redde henne tilbake. D'Leh og hans jegere må ikke bare kjempe mot forhistoriske rovdyr som sabeltanntigere og mammut, de må også kjempe mot tyranniske ledere og andre dyr og mennesker. Etter hvert slutter flere seg til den lille gruppen, og det endelige slaget blir større enn noen hadde trodd på forhånd.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Regissør Roland Emmerich

Regissør Roland Emmerich og komponist Harald Kloser skrev opprinnelig et manus for 10,000 BC. Når prosjektet fikk grønt lys fra Columbia Pictures, begynte forfatter John Orloff å arbeide på et nytt utkast, basert på det originale skriptet. Columbia Pictures, under Sony Pictures Entertainment, droppet prosjektet på grunn av et svært travel kalender, og Warner Bros. tok over prosjektet. Manuset gikk igjennom nok en revisjon sammen med Matthew Sand og en endelig utgave ble laget sammen med Robert Rodat.

Emmerich begynte å lete etter skuespillere til filmen sent i oktober 2005. I februar 2006 ble Camilla Belle og Steven Strait annonsert som hovedrolleinnehaverene i filmen, med Strait som mamutt-jegeren og Belle som hans kjæreste.[1] Emmerich følte at å engasjere kjente skuespillere til filmen, ville sørge for en mindre realistisk prehistorisk setting. «Hvis en skuespiller som, f.eks Jake Gyllenhaal dukket opp i en slik film, ville alle si 'What's that?'», forklarte han. Ukjente skuespillere hjalp også med å holde budsjettet nede.

Produksjonen begynte våren 2006 i Sør-Afrika og Namibia.[1] Filming skjedde også på Sørøya av New Zealand og i Thailand. Før filmingen begynte, hadde produksjonen brukt 18 måneder på å produsere datagenererte bilder. To firmaer gjenskapte forhistoriske dyr. For å redusere tiden (det tok 16 timer å lage et bilde) var 50% av dyremodellenes pels fjernet.

Premiere[rediger | rediger kilde]

Filmen skulle opprinnelig ha premiere 27. juli 2007, men premieren ble først flyttet til 14. desember 2007 før den endelig ble berammet til 7. mars 2008. Filmen hadde norgespremiere 14. mars 2008.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c The Hollywoodreporter: Strait, Belle fight for mankind, 27. februar 2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]