Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

℮-tegnet (e-tegnet/-merket/-symbolet), også kalt EU-merket (også tidligere navn på CE-merket) eller EEG-typegodkjennelsemerket,[1] er navnet på tegnet ℮.

℮-tegnet

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

På en pakning skrives som regel innholdets volum eller vekt. Dette målet kalles varens nominelle volum respektive nominelle vekt. Symbolet ℮ skrives på varer som selges innenfor EU-området i nærheten av teksten over varens nominelle vekt eller volum for å vise at produsenten eller importøren av varen garanterer at feilmarginen for innholdets faktiske (virkelige) vekt eller volum ligger innenfor de grenser som har blitt besluttet gjennom EU-direktiv 76/211/EEC om «tilnærming av medlemsstatenes lovgiving om ferdigpakking av bestemte varer etter vekt eller volum».

Bruken av tegnet er ikke obligatorisk, og varierer derfor mye mellom de forskjellige EU-medlemslandene. I Sverige gir Sveriges provnings- och forskningsinstitut (SP) bedrifter retten til å bruke ℮-merket gjennom et ℮-merkingssertifikat.

℮-tegnets spesifikasjon

Tegnets utforming[rediger | rediger kilde]

Symbolet ℮ minner om den likeformede bokstaven e, men med tykkere vertikale sider. Høyden skal være minst 3 mm. Tegnets utseende er nøye beskrevet i EU-direktivet 71/316/EGG.

Visning av tegnet[rediger | rediger kilde]

Mange fonter inneholder tegnet ℮, men det er ikke et «standardtegn» og det kan derfor skje at tegnet ikke vises hvis fonten ikke har støtte for tegnet.

Unicode[rediger | rediger kilde]

Unicode-koden for ℮ er U+212E (Estimated symbol).

HTML[rediger | rediger kilde]

HTML-koden for ℮ er ℮.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ s. 10. Byrået for Europeisk sammenholdnings offisielle publikasjoner. 71/316/EEG – Rådets direktiv av den 26. juli 1971 om tilnærming av medlemslandenes lover om like forskrifter for både mat og metrologiske kontrollmetoder . 1971. [1].

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]