Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

℮-tegnet (-merket/-symbolet) er et symbol som benyttes for å attestere at mengden av en ferdigfylt vare i en forpakning er i samsvar med EU-direktiv 76/211/EØF.[1] Det er en forkortelse for quantité estimée (fransk: antatt mengde).

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

På en pakning skrives som regel innholdets volum eller vekt. Dette målet kalles varens nominelle volum respektive nominelle vekt. Symbolet ℮ skrives på varer som selges innenfor EU-området i nærheten av teksten over varens nominelle vekt eller volum for å vise at produsenten eller importøren av varen garanterer at feilmarginen for innholdets faktiske (virkelige) vekt eller volum ligger innenfor de grenser som har blitt besluttet gjennom EU-direktiv 76/211/EEC om «tilnærming av medlemsstatenes lovgiving om ferdigpakking av bestemte varer etter vekt eller volum».

Bruken av tegnet er ikke obligatorisk, og varierer derfor mye mellom de forskjellige EU-medlemslandene. I Sverige gir Sveriges provnings- och forskningsinstitut (SP) bedrifter retten til å bruke ℮-merket gjennom et ℮-merkingssertifikat.

Tegnets utforming[rediger | rediger kilde]

℮-tegnets spesifikasjon

Symbolet ℮ minner om den likeformede bokstaven e, men med tykkere vertikale sider. Høyden skal være minst 3 mm. Tegnets utseende er nøye beskrevet i EU-direktivet 71/316/EGG.

Visning av tegnet[rediger | rediger kilde]

Mange fonter inneholder tegnet ℮, men det er ikke et «standardtegn» og det kan derfor skje at tegnet ikke vises hvis fonten ikke har støtte for tegnet.

Apple Macintosh ESTIMATED SYMBOL i tegnpaletten[2]
HTML ℮ eller ℮[3]
Microsoft Windows Alt + +212E
Microsoft Windows Alt + +212E[4][5][6]
eller
212E Alt + X
Microsoft Word U+212e
OpenOffice.org Ctrl + Shift + 212E
TeX \textestimated (textcomp nødvendig)
Unicode U+212e
XML ℮
Python u"\u212e" eller u"\N{ESTIMATED SYMBOL}"

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata