Hopp til innhold

’u’

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scenen under premieren av ’u’, 10. september 2010.

’u’ (uttales: [ʔuʔ], starter og slutter med glottale plosiver, norsk: universet, universalt)[1][2] er den første operaen sunget på klingon. Den ble komponert av Eef van Breen som en libretto av Kees Ligtelijn og Marc Okrand, og med hjelp av Floris Schönfeld. Fortellingen i operaen er basert på legenden til «Kahless den uforglemmelige», en messiansk figur i klingonsk historie som grunnla det klingonske imperiet.

Premieren til operaen i Den Haag 10. september 2010 var en suksess,[3] og den har blitt vist frem andre steder siden.[4][5]

1. akt – yav

[rediger | rediger kilde]

Mens Kahless er på jakt med broren sin Morath, blir han sint siden Morath får han til å miste bytte sitt. Kahless lover dermed å hevne denne ydmykelsen av han. Tyranten Molor gir Morath et tilbud om å bli leder i huset sitt hvis han forråder sin egen og Kahless' far. Morath aksepterer tilbudet. Med hjelp av Molors menn, så ankommer Morath sin fars hus, tar sverdet hans, og krever at faren overgir huset sitt. Faren nekter, så Morath dreper han med sverdet. Kahless lover etter dette å vinne tilbake sin fars ære. Han løper etter Morath helt til Kri'stak-vulkanen. Etter at brødrene slåss med hverandre, så kaster Morath seg selv i vulkanen. Etter dette smir Kahless sin første bat'leth i vulkanen.

2. akt – raD

[rediger | rediger kilde]

Kahless, som nå sørger over Morath, drar på en reise til underverdenen. Der blir han gjenforent med faren sin, og tilgir sin bror. Han viser dem mok'baraen, som lar dem få tilbake sine fysiske kropper. Kortar, vokteren av underverdenen, blir sint siden han finner ut av at to av sjelene mangler fra underverdenen. Kahless skaffer seg tropper for å starte et opprør mot Molor. Han møter sin sanne kjærlighet, Lady Lukara, som assisterer han når han blir angrepet av Molors tropper. De overvinner Molors tropper sammen, og driver deretter med voldsom elskov i blodet etter fiendene.

3. akt – QIH

[rediger | rediger kilde]

Ved elven har hærene samlet seg. Kahless holder en inspirerende tale for sine tropper. Kortar ankommer, og blir også rystet av Kahless' ærefulle motiver. Han blir med å kampen for å skape en himmel for klingonske krigere. Kahless, faren og broren slåss sammen mot fiendene. De to sistnevne dør med ære i kampen. Kahless møter Molor og dreper han, skjærer ut hjertet hans og renser det i elven som et symbol for å rense æren hans. Med hjelp fra Lady Lukara, begår Kahless selvmord som en del av et rituale for å bli sendt til himmelen sammen med faren og broren sin.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Jacobson, Aileen. An Otherworldly Opera That Speaks Klingon. The New York Times, 7. november 2008.
  2. ^ Okrand, Marc. The Klingon Dictionary, New York: Pocket Books, 1992, ISBN 0-671-74559-X, s. 117
  3. ^ Time, 13. september 2010, s. 17
  4. ^ «U-theopera.org». U-theopera.org. Arkivert fra originalen 26. mai 2013. Besøkt 24. juni 2014. 
  5. ^ «Project Information – U the Opera». U-theopera.org. Arkivert fra originalen 10. desember 2016. Besøkt 16. desember 2011. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata