Łańcut-slottet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Łańcut-slottet

Łańcut-slottet (polsk Zamek w Łańcucie) er en tidligere magnatresidens i Łańcut. Den ble i sin tid regnet som en av de betydeligste aristokratresidenser i hele Europa.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ballsalen

Slottet fikk sin moderne form i første halvdel av det 17. århundre, da det ble kjøpt opp av Lubomirski-familien, og kalles av den grunn ofte for Lubomirski-slottet i Łańcut. Slottet ble gjennom senere generasjoner ombygd, enkelte ganger betydelig. Også nye bygninger ble bygd, mens fortifikasjonene rundt slottet ble omgjort til hager.

I 1774 kom slottet under Storkronemarskalk Stanisław Lubomirski, hvis kone var Izabela Lubomirska av Czartoryski. Etter Stanisławs død overtok hans kone slottet, og etter hennes død gikk slottet over til barnebarna Alfred og Artur Potocki. I 1830 ble Łańcut omgjort til en ordinasjon med Alfred Potocki som førsteordinat.

Under andre verdenskrig ble ikke Potockifamilien forfulgt av tyskerne, og slottet huset en Wehrmacht-stab. Før Den røde armés inntreden i 1944, greide Alfred Potocki å flykte vestover med en stor del av slottsinteriøret. Selve slottsbygningen ble ikke skadd under krigen.

Etter krigen ble slottet overtatt av den polske staten og omgjort til et museum. Siden 1961 holdes en velkjent klassisk musikkfestival der.