Hopp til innhold

Øygardsåsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Øygardsåsen er med sine 68 moh. høyeste punkt på Flosterøya som ligger øst i Arendal kommune.[1]

Stedet ble kjøpt av den svenske kongen Oscar II i 1895. Oscar II ønsket toppen som strategisk utkikkspost for å verne seg mot evt fiender. Etter unionsoppløsningen falt eierskapet av Øygardsåsen til den norske stat. Vaktposten på Øygardsåsen var en nøytralitetspost under 1. verdenskrig og frem mot 2. verdenskrig. Vaktposten ble betjent av 3 mann i denne perioden.

Bare en uke etter at Tyskland invaderte Norge ble det tysk virksomhet på Øygardsåsen. De tyske soldatene kom fra Luftwaffe og omdøpte Øygardsåsen til FluWA KRS 8 Narestø. Det vil si at Øygardsåsen ble vaktpost nr. 8 i rekka fra Kristiansand og østover.

Det var totalt 8 soldater; 4 tyskere og 4 østerrikere som skulle drifte denne «luftwachen». I en periode bodde soldatene på gamle Brårvik skole mens de utvidet og forbedret Øygardsåsen som observasjonspost. Soldatene flyttet opp på Øygardsåsen seks måneder etter sin ankomst til Flosterøya. Vaktposten var operativ i alle krigsårene.

Øygardsåsen er blitt et yndet utfartsmål for turgåere. Her kan man se rester etter løpeganger, dekningsrom og skyttergraver. Vakthytta er også inntakt og veldig godt ivaretatt av lokale krefter som ønsker å bevare stedet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Flosta skole : Rydd et kulturminne». www.flosta.no. Besøkt 14. desember 2017.