Øyelapp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den tidligere israelske ministeren og krigshelten Moshe Dayan (1915–1981) tjenestegjorde i den britiske hæren under andre verdenskrig og mistet det venstre øyet i Libanon. Han bar alltid svart øyelapp siden, noe som nærmest ble et visuelt varemerke for politikeren i samtidens massemedier.
Amerikansk gutt med øyelapp for å helbrede amblyopi (synsnedsettelse)

Øyelapp, også kalt øyeklaff eller øyeplaster, er en lapp som festes over det ene øyet for å beskytte eller skjule øyet hvis det er skadd, sykt eller mangler, eller for å trene opp synet på det andre øyet.

Øyelappen kan være av tekstil eller lær og festes ved hjelp av en strikk eller snor omkring hodet. Slike øyelapper ble tidligere båret av soldater, smeder og andre som hadde ødelagt eller mistet øyet på grunn av skader eller sykdom. Disse tilstandene avhjelpes i dag heller med en øyeprotese (glassøye eller kunstig øye).

Svart øyelapp forbindes ofte med sjørøvere i populærkulturen, og kan brukes som uhøytidelig symbol for alle typer piratvirksomhet. Bildet viser rollefigurene Pelle Pirat og Pinky i den populære, norske barneteaterserien om Kaptein Sabeltann.

Svarte øyelapper blir i populærkulturen særlig båret av sjørøvere og skikkelser som skal framstå skremmende, spennende eller spesielle. Det har blitt foreslått at pirater kan ha brukt øyelapper ikke bare for å dekke til skadde øyne, men for å få bedre mørkesyn når en beveger seg raskt fra dagslyset på overdekket til de mørke skipsrommene under. Øyne bruker opptil 25 minutter på å tilpasse seg lysforholdene ved overgang fra kraftig lys til mørke, og det er vist at en straks ser bedre ved å flytte lappen fra et avblendet øye. Det er imidlertid ingen historiske belegg for en slik bruk.

Plasterliknende øyelapper kan også limes over øyet. Slike lapper benyttes av ortoptister som medisinsk hjelpemiddel for å behandle for eksempel barn med strabisme (skjeling) og amblyopi (synsnedsettelse). Når en bruker øyelappen over det friske øyet, blir det skjelende øyet tvunget til å jobbe og dermed fungere riktigere. Øyeplastre er ofte av et elastisk materiale som lar huden puste og inneholder et spesielt lysbeskyttende filter. De er gjerne hvite eller hudfarget.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]