Østre Gasværk Teater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Østre Gasværk Teater
Gassbeholderen hvor Østre Gasværk Teater holder til
StedNyborggade 17 Østerbro i København
OmrådeKøbenhavns kommune
Etablert1979
ArkitektMartin Nyrop
DirektørPia Jette Hansen
NettsideNettside
Kart
Østre Gasværk Teater
55°42′36″N 12°34′54″Ø

Østre Gasværk Teater, Gasværket er et teater på Østerbro i København. Teateret holder til i en hall som inntil 1979 huset Østre Gasværks gasstank og er et av København mest storslåtte scenerom.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Bygningen er tegna av Martin Nyrop, og ble oppført i åra 1881 til 1883 for å huse Østre Gasværks teleskopbeholder. Kuppelen over det sylindriske murskallet har en diameter på 47 m, og er dermed en av Danmarks største. Kuppelen krones av en lanternin. Den lette stålkonstruksjonen og det store spennet var en ingeniørprestasjon i sin tid.

Den sylindriske veggen i kunstferdig murverk har runde vinduer med rundbua overdekning, og kan minne om et mausoleum. Som industribygg utforma i en historiserende stil er den samtidig et tidstypisk uttrykk for industrialimens tidlige fase. Bygningen er freda.

I 1997 ble gassbeholdebygningen supplert med et frittstående tilbygg, tegna av KHR Arkitekter. Bygget rommer publikumsfoaje og fasiliteter for skuespillerne. Nybygget holder seg på respektfull avstand fra Nyrops bygning, og har underjordisk passasje til denne.

Teateret[rediger | rediger kilde]

Etter initiativ fra Morten Grunwald og Pelle Sadolin ble det fra 1979 oppført teaterforestillinger i det gamle gassverket; de første åra bare som enkeltforestillinger og gjestespill. Den første store egenproduksjonen var Shakespeares En midtsommernattsdrøm i 1986. I åra 1992-1998 hadde teateret stor suksess med musikaler som Les Misérables, Miss Saigon og Atlantis.

I 2007 skifta teateret navn til Gasværket. Samtidig overtok Jon Steffensen som ny teatersjef. Teateret har siden gått tilbake til det opprinnelige navnet. Etter en periode med kollektiv ledelse av teateret ble Pia Jette Hansen ansatt som direktør for Østre Gasværk Teater fra august 2010.