Hopp til innhold

Østenfor sol og vestenfor måne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Østenfor sol og vestenfor måne er et undereventyr (eventyr med magiske eller overnaturlige innslag) som ble gjenfortalt av Peter Christen Asbjørnsen i Norske Folkeeventyr Anden Deel fra 1844,[1] der det var sammenstilt av varianter nedtegnet av Jørgen Moe og Asbjørnsen selv etter reiser på Ringerike og i Telemark.[2]

Type og varianter[rediger | rediger kilde]

Østenfor sol og vestenfor måne tilhører samme type som Kvitebjørn kong Valemon,[2] som er en variant av eventyret. Det er et av de mest populære eventyrene i Norge, og finnes i omkring 70 opptegnelser.[2] Østenfor sol og vestenfor måne er kanskje det best kjente av alle eventyr i det eurasiske eventyrområdet, der det er kjent allerede fra 100-tallet.[2] Internasjonalt blir det oftest kalt Amor og Psyke.[2] Den svenske varianten kalles Prins Hatt under jorden.

Galleriet under viser illustrasjoner til Østenfor Sol og vestenfor Maane i Norske folke- og huldre-eventyr utgitt 1879. Originalene er tegnet av Otto Sinding (1842–1909) og gravert av Hans Hansen (1855–1930).

Annet[rediger | rediger kilde]

En dramatisert versjon for barn skrevet av Sigrid Undset i 1927 ble utgitt posthumt i 1960.[3][4]

Eventyrnavnet forekommer ellers i flere boktitler og annet, deriblant i Jonas Lies Østenfor Sol, vestenfor Maane og bagom Babylons Taarn! fra 1905.[5] Østenfor sol og vestenfor måne var også tittelen på ei bok med fortellinger skrevet av Nordahl Rolfsen og utgitt i 1922.[6] Det var i tillegg blant annet navnet på en serie underholdningsromaner skrevet av M. M. Kaye og utgitt av Fredhøis forlag på 1980-tallet.[7] Synnøve Eriksen har også skrevet en romanserie som hun har kalt Østenfor sol. Samme navn hadde ei norsk visejazzgruppe.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]