Ørestad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ørestaden»)
Ørestad
LandDanmarks flagg Danmark
Areal3,1 km²
Nettsidewww.orestad.dk/
Kart
Ørestad
55°37′42″N 12°34′36″Ø

Fugler ved hengekran i Ørestad

Ørestad er et område i bydelen Amager VestAmager i København. Ørestad strekker seg over 5 km fra kanten av City til tett på Københavns Lufthavn og er 600 m bred på det bredeste sted. Bydelen består av fire kvarterer; Ørestad Nord, Amager Fælled, Ørestad City og Ørestad Syd. Områdets samlede areal er på 310 hektar.

Ørestad er bygget opp rundt Københavns Metro som har seks stasjoner her: Islands Brygge, DR Byen, Sundby, Bella Center, Ørestad stasjon og Vestamager. På Ørestad stasjon stopper dessuten regionaltog, Øresundstog og enkelte av IC-togene på strekningen mellom jernbanestasjonen på flyplassen og sentralstasjonen i København, Hovedbanegården.

Ideen med utbyggingen av Ørestad i fire kvarterer springer ut av en overordnet helhetsplan skapt i et samarbeide mellom danske KHR arkitekter og det finske arkitektkontoret APRT og er et resultat av en internasjonal arkitektkonkurranse avholdt i 1994.[1]

Etter planen kommer Ørestad til å inneholde 60 % forretnings- og kontorbygg, 20 % boliger og 20 % øvrige bygg tilkultur, service, handel og institusjoner. Medio 2010 bor det ca. 5 500 mennesker i bydelen og dette tallet forventes å stige til ca. 20 000 i løpet av 20 år. Det forventes i fremtiden å være mellom 60 000 og 80 000 arbeidsplasser i Ørestad og ca. 20 000 studenter.

Utviklingen av Ørestad ble i begynnelsen ivaretatt av Ørestadsselskabet, som ble dannet i 1993. I 2007 ble selskapet fusjonert med Københavns Havn og Arealudviklingsselskabet ble dannet. Fra 2008 benyttes navnet By & Havn. Dette selskapet har ansvaret for utviklingen i Ørestad samt utviklingen av Københavns nye havneområder.[2]

Danmarks Radio DR flyttet mot slutten av 2006 all sin virksomhet til Ørestad. DR Byen inneholder foruten radio og TV også et konserthus DR Koncerthuset.

Flere bedrifter og institusjoner har flyttet til Ørestad.

Ørestad Nord[rediger | rediger kilde]

Ørestad Nord avgrenses mot nord av Njalsgade, mot øst av Amagerfælledvej, mot syd av Grønjordsvej og mot vest av Ørestads Boulevard. Det er det mest utviklede av de fire kvarterene og springer ut av helhetsplanen av KHR arkitekter. Kvarteret er anlagt rundt et sentralt grøntområde, en landskapelig kanal og en nord-syd-gående kanal, Universitetskanalen.

Tietgenkollegiet ved Københavns Universitet Amager, IT-Universitetet i Ørestad. Tietgenkollegiet ble oppført 2004–2005 med Nordea-fonden som byggherre. Bygningen er tegnet av Boje Lundgaard & Lene Tranberg arkitekter og består av 360 leiligheter fordelt på seks etasjer i en sirkelrund bygning som omgir en atriumgård.
Ørestad Gymnasium tegnet av arkitektbyrået 3XN ble ferdigstilt i 2007.[3]

De eldste bygningene er Forbrugerstyrelsen og Københavns Universitet Amager (KUA) fra midten av 1970-tallet. Sistnevnte fikk i 2002 det første nybygget i kvarteret i form av en 40 000 kvm. bygning til Humanistisk Fakultet, umiddelbart øst for det eksisterende KUA. Siden er IT-Universitetet kommet til og DR flyttet i 2006 inn i det stort anlagte multimediehuset DR Byen.

Ørestads første boliger ble oppført i Karen Blixen Parken i 2004–06 og blant de i alt knapt 1 000 boligene i Ørestad Nord er nesten halvparten kollegieboliger i Tietgenkollegiet og Bikuben Kollegiet, som begge representerer særpreget arkitektur.

Ørestad Nord er sett ut til å være et europeisk kraftsenter innenfor nettverkssamfunnet med etableringen av Copenhagen Crossroads, som er en sammenslutning av private og offentlige virksomheter og forskningsinstitusjoner.

Amager Fælled-kvarteret[rediger | rediger kilde]

Dette kvarteret ligger syd for Ørestad Nord og avgrenses mot nord av Grønjordsvej, mot øst av Digevej og Nordre Digevej, mot syd av Vejlands Allé og mot vest av Amager Fælled. Den nordlige halvdelen vest for Ørestads Boulevard, er fredet rundt Grønjordssøen.

Kvarteret er det minst bebyggede av de fire og består inntil videre av 91 leiligheter og 55 rekkehus i bebygelsen Solstriben. Disse ble oppført i 2004-06. I tillegg finnes Psykiatrisk Center Amager som ble oppført i 2000–2001 som det første nybygg i Ørestad.

Etter år 2017 er det planen å bygge ut kvarteret vest for Ørestads Boulevard utfor Sundby metrostasjon og sykehuset. Denne delen av kvarteret får navnet Fælledbyen.

Ørestad City[rediger | rediger kilde]

Field's sett fra syd. Field's er et butikksenter som ligger på Arne Jacobsens Allé i Ørestad. Field's åpnet i 2004 og er Danmarks største butikksenter med 140 butikker fordelt på 115.000 m² under ett tak. Senteret er tegnet av C.F. Møllers Tegnestue i samarbeide med Steen & Strøm Danmark og TK Development.

Kvarteret er avgrenset mot nord av Vejlands Allé, mot øst av Fælleddiget og Kay Fiskers Vej, mot syd av Øresundsmotorvejen og mot vest av Center Boulevard. Området er kjent for utstillings- og kongresskomplekset Bella Center, som har ligget der siden 1975 og som siden har utvidet i flere omganger.

I 2001 sto kvarterets vartegn ferdig i form av det markante Ferring-høyhuset og i 2004 åpnet storsenteret Field's – begge ved Ørestad metrostasjon.

Ytterligere 26 bygninger vil være oppført i kvarteret ved utgangen av 2011 og dette kommer i tillegg til Bella Center, Field's, et hotell, Ørestad Gymnasium og Ørestads første folkeskole. Hoveddelen av boligbebyggelsen er konsentrert rundt den sentralt beliggende Bypark.

Den polsk-amerikanske arkitekten Daniel Libeskind fremla i 2006 sin helhetsplan for det resterende store område av Ørestad City mellom Field’s og Center Boulevard: hotell-, opplevelses- og forretningskvarteret Ørestad Down Town. CABINN Metro-hotellet med 706 rom åpnet i 2009 og var inntil åpningen av Bella Sky-hotellet Danmarks største.

Det er anlagt vannkanaler langs Metroens linjeføring og det ligger grønne områder på Vestamager inndemning. Sommeren 2008 ble Byparken offisielt innviet.

Ørestad Syd[rediger | rediger kilde]

8TALLET med Café 8tallet og vannspeil i forgrunnen. 8TALLET er tegnet av Bjarke Ingels og hans stab ved Bjarke Ingels Group og inneholder 476 leiligheter.[4]

Ørestad Syd er området syd for Øresundsmotorvejen. Det vil bli oppdelt i to konsentrerte kvarterer: Det nordlige, rett syd for Øresundsmotorvejen, med hovedsakelig større kontorbygg og det sydlige kvarter med overveiende boliger, bestående av fire store nord-sydgående karrébebyggelser hver adskilt av let buede hovedgater: Skovrummet, Parkrummet og Kanalrummet.

Utbyggingen av Ørestad Syd ventes å være ferdigstilt 2025–2030. Per 2011 finnes det to boligkomplekser; Stævnen og 8TALLET lengst mot syd og det første store forretningsbygget, Rambølls domicil ved Øresundsmotorvejen, ble tatt i bruk i 2010. Likeledes ble etableringen av et større hotell- og forretningsomåde påbegynt i starten av 2008 under betegnelsen Copenhagen Towers, skapt i et samarbeide mellom arkitektfirmaene Dissing+Weitling og britiske Foster & Partners. Det 85 meter høye Crowne Plaza Copenhagen Towers-hotell åpnet 16. november 2009.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Helhedsplan Ørestad fra Ørestad.dk Arkivert 7. april 2013 hos Wayback Machine.
  2. ^ «By & Havn – om». Arkivert fra originalen 6. november 2011. Besøkt 30. november 2011. 
  3. ^ Ørestad Gymnasium fra Ørestad.dk Arkivert 6. april 2013 hos Wayback Machine.
  4. ^ 8tallet fra Ørestad.dk Arkivert 6. april 2013 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]