Ås-NMBU Orientering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ås-NLH Orientering»)
Ås-NMBU Orientering
LederEirik Nordhagen
Idrettsgren(er)Orientering
LandNorge

Ås-NMBU Orientering (stiftet 1. februar 2000) er en orienteringsklubb som holder til på Ås. Klubben er en konkurranseklubb og en samarbeidsklubb mellom Ås IL og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet sitt idrettslagg NMBUI.

Stiftelse og navneendringer[rediger | rediger kilde]

Klubben ble stiftet 1. februar 2000 stiftet under navnet Ås-NLH orientering. NLH er Norges Landbrukshøyskole som vår forløperen til NMBU. Klubben ble opprettet som en samarbeidsklubb mellom orienteringsgruppene i Ås IL og NMBUI. Bakgrunnen for samarbeidet var et ønske om å samle orienteringsløperne i Ås og ved NMBU (den gang NLH) for å kunne gi et bedre sportslig tilbud og styrke det sosiale miljøet. 7. februar 2006 endret klubben navn til Ås-UMB orientering og fra og med 13. februar 2014 har navnet vært Ås-NMBU Orientering. Ås-NMBU orientering er en konkurranseklubb. Andre aktiviteter som rekrutteringsarbeid, arrangementer og kartproduksjon er fortsatt moderlagene Ås IL og NMBUI sine oppgaver. Klubbene samarbeider likevel rundt arrangementer.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ås IL hadde i en årrekke markert seg sterkt på herresiden i norsk orientering med Håvard Tveite som forgrunnsfigur. For mange herreløperne var derfor Ås IL vært et naturlig valg når man begynte på NLH for å studere. For dameløpere var derimot NLHI (nå NMBUI) et mer naturlig valg. Det at det har vært en slik deling av o-miljøet i Ås har imidlertid gitt noen negative konsekvenser. Det gjorde det mer krevende å få til et godt sosialt orienteringsmiljø blant studentene. Det har flere ganger vært diskutert å slå sammen klubbene Ås IL og Ås-NMBU Orientering ettersom Ås er et lite sted i forhold til at det er hjemsted for to orienteringsklubber. En ren sammenslåing har imidlertid vist seg vanskelig ettersom både Ås IL og NLHI/NMBUI ønsker orientering som en undergruppe. Også økonomiske årsaker og eierrettigheter til kart har vært viktige argumenter imot.

Sportslig har også Håvard Lucasen markert seg som den ledende eliteløperen i Ås-NMBU orientering, med blant annet flere medaljer i NM-sprint, Natt-NM, NM Ultralang og NM langdistanse. Internasjonalt har han representert Norge i nordisk mesterskapBornholm i 2007 og i flere verdenscupløp. Orienteringsløperne i Ås-NMBU Orientering har også vært sentrale brikker i Ås ILs elitelag, som har hevdet seg høyt oppe i friidrettens Holmenkollstafett i flere år.

Kjente tidligere løpere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]