Åmot-Engerdal Bilselskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Åmot-Engerdal Bilselskap A/S (ÅEB), tidligere Åmot-Engerdal kommunale bilselskap, var et rutebilselskap lokalisert i kommunene Åmot og Engerdal i Hedmark. Selskapet hadde hovedkontor på Rena i Åmot kommune.

Oppstart og virksomhet[rediger | rediger kilde]

Kommunene Engerdal og Åmot hadde alt fra 1918 drevet rutebiltrafikk på deler av strekningen Rena-Femund. På Rena var det korrespondanse med tog på Rørosbanen. Det gjorde det ikke minst viktig for videre reiser til Elverum, Hamar og Oslo. Det var problematisk økonomi for rutedriften, og i 1929 gikk kommunene sammen om å opprette Åmot-Engerdal komm. bilselskap (ÅEKB). Begge kommunene hadde ansvar for hver sin halvpart i selskapet. Dette var med andre ord et interkommunalt selskap.

26. juni 1929 kl. 0500 gikk første buss fra Femund (Engerdal) på den 133 km lange turen til Rena. Det var retur om ettermiddagen, og kl. 2015 var bussen tilbake i Femund. Målsetningen for ruteplanleggingen var at det skulle bli mulig å reise Engerdal-Oslo og retur på dagen.

Gjennom tidene utviklet selskapet både flere personbussruter og godsruter, og fra 1950-tallet fikk også skolebarnkjøring en betydelig rolle. Rena jernbanestasjon var et knutepunkt for både person- og godsrutene. Det ble også opprettet ruter til Trysil.

Siste fase for selskapet[rediger | rediger kilde]

Det skjedde en formell endring med selskapet i 2001. Da ble selskapet omdannet fra interkommunalt selskap til aksjeselskap der de to eierkommunene eide de fleste aksjene, men like stor andel hver. Firmanavn ble da endret til Åmot-Engerdal Bilselskap A/S. Selskapets formål var som helt fra 1929 å drive post-, passasjer- og godstrafikk mellom Rena og Femund.

Busstrafikken i Østerdalsregionen ble utlyst i et samlet anbud i 2014. Flere større selskaper som Boreal Transport Sør, Nettbuss og Trønderbilene la inn tilbud, men det var Trønderbilene som vant denne kontrakten. Den var så omfattende at et lite selskap som ÅEB ikke satset på å delta i konkurransen. Anbudet hadde oppstart 1. juli 2015. Dagen før, 30. juni, kjørte bussene fra ÅEB sine siste ruteturer og ble parkert for godt. Fra 1. juli var det bare en person igjen i selskapet, daglig leder. Han hadde til oppgave å selge selskapets busser og avvikle selskapet. På siste dag var det igjen 18 personbusser og en lastebil i ÅEB[1].

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Norges rutebileieres forbund, Avdeling Hedmark : 1930 - 1955. (1955). Flisa

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Avisa "Østlendendingen" 1. juli 2015