Árbæjarsafn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Árbæjarsafn
IMG bathhouse2.JPG

Árbæjarsafn
64°07′05″N 21°49′05″V

IMG candy store.JPG

Árbæjarsafn er museum for byen Reykjavík og for hele regionen. Det er et friluftsmuseum, og målet er å gi publikum et inntrykk av leveforholdene for folk i Reykjavik i tidligere tider.

Historie[rediger | rediger kilde]

Museets ku skal melkes.
Gammeldags høyonn på Arbær Museum.

Midt på 1900-tallet var det tydelig for alle at gamle Reykjavik var i ferd med å forsvinne. Det første forsøket på å få til et museum var i 1942. En begynte da å samle historiske dokumenter og dette ble grunnlaget for byens arkiv. I 1954 ble Reykjavik arkiv og historiske samlinger offisielt etablert; Lárus Sigurbjörnsson ble ansatt som direktør og han startet innsamling av ulike typer materiale.

Den gamle gården Árbær, som lenge hadde vært et populært sted for folk på vei inn – og ut av byen, var nedlagt, husene var i ferd med å forfalle. I 1957 vedtok bystyret å bruke gården til folkepark og friluftsmuseum. Gamle hus med historisk verdi skulle gjenoppbygges her. Museet ble åpnet august samme år.

I 1968 ble Reykjavik historiske museum og Árbæjarsafn samlet under navnet Árbær Museum.

Da museet ble etablert i 1957 var stedet like utenfor byen. Siden den gang har byen blitt betydelig større, og museumsområdet er nå omgitt av bebyggelse. I 1974 ble den første konservatorstillingen opprettet.

I 2006 åpnet museet en ny utstilling sentralt i Reykjavik, basert på arkeologiske funn. Utstillingen heter Reykjavík 871±2.

Åpningstider[rediger | rediger kilde]

Lokomotivet Pioner fra byens havnebane.

Museet er åpent fra 1. juni til 31. august fra 10 til 17. I vintersesongen tilbyr museet omvisning med guide hver dag (med noen unntak) kl. 13.

Det er god bussforbindelse til og fra Reykjavik sentrum.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Árbæjarsafn guidebook

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 64°07′08″N 21°48′58″V