«Witte Olifant»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skip som frakter nederlandske kolonister.

«Witte Olifant» var en ostindiafarer (spiegelretourskip) eid av det nederlandske Ostindiske kompani (VOC). Skipet ble bygget i Amsterdam[1] i 1639 og hadde en lastekapasitet på 1000 tonn. Skipet seilte mellom De forente Nederlandene og Batavia frem til 1661. Det ble lagt i opplag i Batavia i 1665.

Det var ikke uvanlig at stavemåten varierte, derfor er skipet også kjent som Olifant og Oliphaunt.

I 1652 var det et av skipene som fulgte Jan van Riebeeck til Sør-Afrika der han grunnla Kappkolonien. Etter dette stoppet skipet i Cape Town på vei mellom Amsterdam og Batavia.

Albert J. Beintema forteller at skipet var involvert i tidlig skipsfart ved Tristan da Cunha:

«Den 6. april 1646 forlot Witte Olifant, Koning David og Witte Paard Texel. Den 5. september skal de ha ankommet Tristan da Cunha. Ifølge arkiver i Batavia skal de tre skipene derimot ha blitt fulgt av to andre, Zeelandia og Patria. Den 5. september skal de ha delt seg i nærheten av Tristan da Cunha, siden de første tre gikk tom for vann og måtte gå til Kapp det gode håp. Zeelaandia og Patria nådde Batavia den 12. november, de tre andre i desember. Kapteinene ble refset siden de burde ha klart å holde skjemaet dersom de hadde skaffet mer vann ved Kapp Verde.[2]»

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]