«Svärdet»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Svärdet»
Karriere
LandSverige
SkipstypeVannfartøy
Bygget ved 
HjemmehavnStockholm
Tekniske data
Lengde47,3 meter
Bredde12,5 meter

«Svärdet» var det nest største krigsskip i Sverige ved begynnelsen av den skånske krig 1675-1679. Skipet hadde en bestykning på 86 kanoner. I 1676 ble det senket under et slag mot danske og nederlandske skip utenfor Öland.[1]

Krigsskipet[rediger | rediger kilde]

«Svärdet» ble bygget og sjøsatt i Bodekull under ledelse av den engelske skipsbyggeren Robert Turner, som også bygget fregatten «Stenbocken». Skipskonstruktøren Jacob Voss hadde ansvaret for byggingen som var etter engelsk stil; Turner og hans kolleger Francis Sheldon og Thomas Day innført det. Disse tre skipsbyggerne tok i bruk den engelske metoden for bygging og utformning av de større orlogsskiper og dermed bygge tredekkers linjeskip av en størrelse til da ukjent i Sverige. «Kronan» og «Rixnyckelen» var sammen med «Svärdet» tredekkers skip.

En liste over bestykning på skipene datert 1668 viser at «Svärdet» hadde 30 kanoner på nederste dekk, 28 på midtre dekk og 24 på øverste dekk. Listen bekrefter at det var en tredekker eller en todekker med tungt bestykket skanse; bestående av halvdekk og hyttedekk på akterskipet og bakken (forskipet). De fleste illustrasjoner av skipet, som et maleri av en ukjent kunstner i Kalmar domkirke viser linjeskipet med tre dekk.

Maleriet i kirken viser også ornamenter på akterspeilet; to løver øverst på et speil holdt et nedvendt gyllent sverd.

«Svärdets» endelikt[rediger | rediger kilde]

Under slaget ved Öland den 1. juni 1676 avfyrte admiral Claes Uggla et fatalt signalskudd for å hindre at hans eskadre foran ham skulle spre seg akkurat idet den allierte dansk-nederlandske fellesflåten under generaladmiral Tromp i tre kolonner skulle når den svenske linjen. Resultatet var kort forklart katastrofalt, med flaggskipet «Kronan» på havets bunn og den svenske flåten splintet i stykker under vill flukt står Uggla og bare fem til seks skip tilbake under voldsomme angrep av de allierte.

Etter en og en halv time med hard kamp var Uggla under kraftig press med master skutt ned eller sterkt skadet og tre alvorlige grunnskudd hadde brutt gjennom underskroget. Etter han hadde overgitt seg brøt kapteinen på det nederlandske brannskipet «t`Hoen» ordrer og uten å lyttet på tilrop satt «Svärdet» i brann ved kl. 14 om ettermiddag tre timer etter sjøslaget hadde startet. To timer senere sank skipet. Danskerne og nederlenderne forsøkt å reddet de mange svenskene som kom seg på vannet, men de ladede kanoner som eksplodert ett for ett og høy sjø gjorde det vanskelig så bare rundt femti overlevde av mannskapet på 650 ombord. Det sist man så var at skipet var kraftig redusert da det kom omsidig under vannet.

Vraket etter «Svärdet» er fremdeles ikke funnet eller i det minst hemmeligholdt av de som fant regalskipet «Kronan» i dag, men mest sannsynlig på dypere farvann på mer utilgjengelige bunnforhold utenfor Öland. Den 15. november 2011 ble det meldt at et skip som sannsynligvis er «Svärdet», ble funnet ved Öland.[1]

Skipets data[rediger | rediger kilde]

  • Deplasement: 1500 tonn
  • Lengde: 159,5 fot eller 47,35 meter
  • Bredde: 42,16 fot eller 12,51 meter
  • Dybde: 20 fot eller 5,94 meter
  • Bestykning: 12 36-punds, 4 30-punds, 14 24-punds, 26 12-punds, 24 8-punds og 6 3-punds kanoner
  • Besetning: 650 mann

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Nick Näslund (15. november 2011). «Skeppet Svärdet hittat vid Öland» (svensk). Sveriges Radio. Besøkt 17. november 2011. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Svenska Flottans Historia 1521-1679 Bind 1 Årstall 1943
  • Björn Axel Johansson, Regalskeppet Kronan av forlaget Bra Böcker i 1985

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]