«Soldaten og den smilende piken»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Soldaten og den smilende piken»
KunstnerJohannes Vermeer
ÅrCa. 1657/1658
TeknikkOlje på lerret
Dimensjoner50,5 × 46 cm
PlasseringFrick Collection, New York

«Soldaten og den smilende piken» er et oljemaleri fra rundt 1657/1658 av den nederlandske maleren Johannes Vermeer. Maleriet er 50,5 cm høyt og 46 cm bredt. Motivet er en ung pike og en soldat som sitter ved et bord. Maleriet er en del av Frick Collection i New York.

Motiv og beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Maleriet skildrer en ung pike som sitter sammen med en soldat ved et bord. Piken har et vinglass i hånden og smiler imøtekommende til ham. Hun har åpnet venstre hånd i en retorisk gest for å illustrere en livlig samtale. Lyset fra et åpent vindu strømmer ned over piken.

I kontrast til piken sitter soldaten med ryggen til og i dyp skygge. Vermeer har malt han med en kraftig perspektivforskyving slik at han virker flere ganger større enn piken. Det gjør at piken virker mer sårbar. En effekt som ytterligere forsterkes ved skyggen han sitter i og uniformens røde farve.

På veggen bak piken henger et kart som er malt med en slik en presisjon at det har vært mulig å identifisere det; det er tegnet av Balthasar Florisz. van Berckenrode og utgitt i Nederlandene i 1620 og forestiller de nederlandske og vestfrisiske provinsene. Farvene har Vermeer imidlertid endret; landområdene har blitt blå for å skape harmoni med maleriets farveskala. Det er også mulig at Vermeer ved å male landområdene blå signalerte hærens forminskede innflytelse og Nederlandenes tilknytning til flåten. I virkeligheten hadde kartet avdempede okerfarver som på hans maleri «Fruktsommelig kvinne leser et brev» hvor det samme kartet finnes.

Rommet med det samme vindu, bord og stoler ses også på et annet av Vermeers malerier «Pike som leser et brev ved et vindu» fra 1657, hvor piken er kledd i samme kjole. Vermeer kan ha vært inspirert til «Soldaten og den smilende piken» av den samtidige nederlandske maleren Pieter de Hooch som ofte malte soldater som slappet av i hjemlige omgivelser. Vermeer har imidlertid en annen idé med motivet enn de Hooch; vinglasset og soldaten som tårner seg opp over og dominerer piken, lyset fra vinduet og pikens hvite slør; alt som narrative referanser for å illustrere maleriets historie om en soldat i ferd med å forføre en ung uskyldig pike.

«Soldaten og den smilende piken» ble kjøpt av den amerikanske kunstsamleren Henry Clay Frick for $ 300 000 i 1911.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]