«La Cordelière»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«La Cordelière»
Det brennende skipet i bakgrunnen er «La Cordelière».
Karriere
Flaggstathertugdømmet Bretagne
SkipstypeFiremastet karakk
Oppkalt etterOrder of the Ladies of the Cord
Bygget1498 ved Morlaix
Kjølstrekking1498
Sjøsatt-
Operativ-
SkjebneEksploderte utenfor Brest i 1512
Tekniske data
Deplasement600 tonn
Lengde-
Bredde-
Dypgående-
Bestykning200 mindre og større skyts
Mannskap400 til 1200-1500 mann (usikkert)

«La Cordelière» («Marie-Cordelière») var et fransk krigsskip bygget på foranledning av hertuginne Anne av Bretagne som hadde giftet seg med den franske kongen Karl VIII i 1491.

Den nye karakken ble bygget i Morlaix som det største hittil på et bretonsk verft i Bretagne. Opplysningene om storskipet er usikkert, men det hadde større åpninger for større artilleriskyts ombord på hoveddekket og en samlet bestykning på 200 mindre og større skyts. Størrelsen på mannskapet på storskipet er meget usikkert fra minst 400 mann til mellom 1200 og 1500 mann etter ulike antagelser fra en rekke kilder i både England og Frankrike.

«La Cordelière» opererte i den middelhavske delen av den franske flåten i 1501 til 1504 og deltok i flere ekspedisjoner på Middelhavet utenfor Den italienske halvøya, også hadde vært med en ekspedisjonsflåte til Lesbos i Egeerhavet.

Den ble senere returert til den atlantiske delen av den franske flåten som er løst sammensatt av mindre flåtestyrker fra flere landsdeler som Normandie og Bretagne. Der ble «La Cordelière» det bretonske flaggskipet fram til 1512.

Som det sterkeste krigsskipet i artilleristyrke i den franske flåten gav det godt fra seg under slaget ved Brest i august 1512, men ble fanget inn i en blodig entringskamp med «Regent». Senere under kampene begynte en brann å sprede seg og snart var begge skip i brann, senere eksploderte begge. Mellom 1000 og 2000 omkommet, bare 20 fra «La Cordeliére» overlevd. Mellom 400 og 1000 var ombord på det franske storskipet.

Hvordan brannen startet er ikke kjent, men det er antatt hos engelskmennene og franskmennene at skipets kaptein Herve de Portzmoguer nektet å la seg beseires og med vilje startet brannen eller unngikk å forhindre denne.