«Kristina» (1624)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Kristina» (1624)
Karriere
TypeGallion
OperativKjøpt 1623-24
SkjebneGikk på grunn 25. august 1628
Tekniske data
Deplasement250 lester, 700 tonn
Bestykning42 kanoner
Mannskap75 sjøfolk og 90 soldater

«Kristina» var en svensk gallion kjøpt fra Holland i 1623 eller 1624, som under en storm gikk på grunn ved Hela 25. august 1628, hvor det ble beskutt av et polsk artillerienhet. Svenskene var tvunget til å forlate skipet som hadde fungert som admiralskip for admiral Klas Fleming etter hvert som det ble brutt ned av kanonkulene og bølgene.

«Kristina»[rediger | rediger kilde]

Gallionen var bygd på et hollandsk verft og deretter solgt til den svenske marinen i 1623-24 som et stort skip på 250 lester og en bestykning på 42 kanoner. Det deltok i flere ekspedisjoner under den polske krigen mellom Sverige og Polen-Litauen fram til sommeren 1628. Den svenske flottan opprustes med flere skip utover 1620-årene, blant annet var et stort antall skip kjøpt i utlandet. «Kristina» var det største skipet som var kjøpt av svenskene med et deplasement på 700 tonn.

Den svenske admiral Klas Fleming som hadde ansvaret for forberedelsen av regalskipet «Vasa» som kantret og sank den 10. august 1628, hadde valgt «Kristina» som sitt flaggskip. I dette året hadde den svenske marinen ansvaret for å opprettholde en blokade av den prøyssiske fristaden Danzig som var kommet under polsk overherredømme, og dermed fungerte som flåtehavn for en lite, men slagkraftig polsk flåte som blant annet vant et sjøslag ved Oliva i 1627.

Den prøyssiske kysten med langgrunne strender og sandbanker var ikke et enkelt farvann, spesielt Gdanskbukten med to lange landtunger, hvorav Hel-halvøya nordvest og lik nord for havnebyen Danzig. Dessuten ligger Wisła-lagunen med den store munningen av floden Vistula, dels beskyttet av en sterk festning (Weichselmünde) som de polske krigsfartøyene kunne bruke som vern mot svensk angrep.

Det blåste opp til storm utenfor Danzig en augustdag, og flaggskipet «Kristina» sammen med et annet skip, «Akilles» på 600 tonn, kom i ukontrollerte drift utenfor Hel-halvøya. De to skipene kolliderte med hverandre, og beveget seg mot land. Begge skip gikk på grunn like ved Hela, ikke lenge etterpå kom polske styrker dit med flere kanoner som begynte å bombardere svenskene. De andre svenske krigsskipene kom til området og klarte å berge «Akilles» som ble varpet ut, men «Kristina» kunne ikke reddes.

Fanget mellom de kraftige brenningene og det polske artilleriet, ble skipet satt i brann av svenskene. En del av besetningen ble ikke reddet, og måtte gå i polsk fangenskap etter begivenhetene den 28. august 1628.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]