«H. L. Hunley»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«H. L. Hunley»
Css hunley on pier.jpg
Tegning av «H. L. Hunley» etter George S. Cook, basert på et fotografi fra 1863.
Karriere
LandAmerikas konfødererte stater
Tekniske data
Lengde12,0 meter
Bredde1,17 meter

«H. L. Hunley» var en ubåt i Sørstatene under den amerikanske borgerkrigen. Her kom den til innsats én gang og hadde en ubetydelig rolle i krigen. Den markerer imidlertid et betydelig skritt i utviklingen av marinefartøyer idet «H. L. Hunley» er den første ubåt som har lykkes med å senke et fiendtlig skip. I angrepet gikk ubåten selv tapt og demonstrerer dermed både fordelene og farene ved undervannskrigføring. Under angrepet var «H. L. Hunley» bare delvis neddykket. Omstendighetene rundt forliset er uklare. «H. L. Hunley» sank to ganger under øvelse og til slutt i sitt eneste angrep. Av tre besetninger omkom 21 mann mens 4 kom fra det med livet.

«H. L. Hunley» ble oppfunnet og finansiert av Horace Lawson Hunley. Kort tid etter at Hunley hadde startet sine første sjøtester ble fartøyet konfiskert av sørstatsstyrkene ved Charleston i Sør-Carolina. Testene fortsatte under Hunleys ledelse. Hunley selv omkom ombord i den andre ulykken.

Ulykker[rediger | rediger kilde]

  • 29. august 1863 – hele mannskapet drukner under et treningsdykk, etter at kapteinen hadde glemt å lukke lukene.
  • 15. oktober 1863 – «H. L. Hunley» kommer ikke opp igjen til overflaten under et treningsdykk, hele mannskapet dør, deriblant oppfinneren Horace Lawson Hunley selv.

Angrepet[rediger | rediger kilde]

17. februar 1864 ble ubåten sendt ut på sitt første og siste oppdrag, å senke nordstatskrigsskipet USS «Housatonic», som deltok i blokaden av Charleston. «H. L. Hunley» var armert med en stangtorpedo – en kruttladning montert på en lang stang foran båten. Denne ladningen hadde en spiss med mothaker på, som skulle sette seg fast i skroget på USS «Housatonic». Når «H. L. Hunley» så bakket, ville et tau som forbant minen og ubåten strammes, og kruttladningen utløses. «Hunley» klarte å sette fast torpedoen inn i siden på «Housatonic», som sprengte i det «H. L. Hunley» trakk seg tilbake. «Housatonic» sank i løpet av 5 minutter.

«H. L. Hunley» sank også, etter å ha signalisert til land at angrepet var gjennomført. Det er uvisst hvorfor «H. L. Hunley» sank, men det er mulig at den ble så sterkt skadet under eksplosjonen at den senere sank i det den dykket ned for å gå inn til land. En stangtorpedo kunne være minst like farlig for angriperen som offeret. Tauet som ble brukt til å utløse torpedoen kunne ikke være særlig langt – i så fall hadde det vært fare for at tauet viklet seg inn i propellen eller ble flokete. Funnet av det som kan være gamle batterier og kobberledninger i vraket av «H. L. Hunley», kan derimot tyde på at torpedoen ble detonert elektrisk – men uansett sank «H. L. Hunley» før den nådde land.

Vraket[rediger | rediger kilde]

Vraket av «H. L. Hunley» ble funnet i 1995 av forfatteren Clive Cussler og organisasjon National Underwater and Marine Agency (NUMA). Cussler har beskrevet letingen og funnet i boken The Sea Hunters.