«Feniks» (1628)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Feniks»
Karriere
LandSverige
Skipstypefløyt
Bygget ved 
OperativBeslaglagt 1628
SkjebneErobret av svenskene 1632
Tekniske data
Deplasement200 tonn
Lengde25 meter
Bredde5,1 meter
Bestykning10 kanoner
Mannskap35 sjøfolk og 80 soldater

«Feniks» («Føniks») var en fløyt, et armert handelsskip som ble tatt i desember 1627 under den polsk-svenske krigen av orlogsfartøyet «Zolty Lew» som førte skipet til Weichselmünde skanse. Det ble tatt i bruk av de polske myndighetene som et armert handelsskip under det polske navnet «Feniks».

Under sin første ferd den 15. april 1628 seilte «Feniks» sammen med «Zolty Lew», «Panna Wodna» og «Czarny Kruk» til sjøs med kaptein Hans Meylckens ombord, og tok et engelsk hamdelsskip med kontrabande i lasten. Senere i dette året gikk «Feniks» på grunn i munningen av Wisla ikke langt fra Weichselmünde festning den 6. juli, og kom innenfor skuddvidde av den svenske hærens feltartilleriet. To krigsskip, «Tigern» og «Wodnik» kom til unnsettelse for det grunnstøtte fartøyet som ble berget og ført vekk i sikkerhet.

I januar 1629 ble den polske flåten sendt til den katolske ligaen i Wismar av kongen Sigismund. Der ble de polske krigsskipene trukket inn i en rekke sjøtrefninger med dansk-norske og svenske krigsskip. Etter Gustav II Adolf gikk på land i sommeren 1630 med en stor svensk hær, ble Wismar satt under beleiring fram til den 22. januar 1632. Etter kapitulasjonen ovenfor svenskene ble samtlige skip i havneområdet overtatt og innlemmet i den svenske flåten. I svensk tjeneste ble skipet kjent som «Fenix» uten at skjebnen er kjent.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Eugeniusz Koczorowski: Bitwa pod Oliwą Gdynia 1968