«Dødens hage»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Dødens hage»
KunstnerHugo Simberg
År 1896[1]
Dimensjoner15,80 centimeter × 17,50 centimeter cm
PlasseringAteneum
Material(er)oljemaling, lerret

«Dødens hage» (finsk: Kuoleman puutarha) (1896) er et maleri av den finske symbolistmaleren Hugo Simberg. Som mange av Simberg malerier, så skildrer den en dyster utenomjordiske scene. De sentrale figurene minner om klassiske sortkledde Mannen med ljåen, men paradoksalt nok steller de sine hager. Tradisjonelt er hager og blomster symboler for fødsel eller fornyelse.

Dødens hage er en av de få malerier hvor Simberg har forklart symbolikken. Vanligvis foretrakk han å la seerne kommer til sine egne konklusjoner. I et notat på en skisse beskrev han hagen som «stedet der den døde ender opp før du går til Himmelen».[2][3] Simbergs er sammenstillingen av det tradisjonelt skremmende bilde av død med ømhet og humor i sin skildringen invitere betrakteren til å vurdere dødelighet i et nytt lys.[4]

Motivet var et favorittema for Simberg og han laget flere versjoner med forskjellige teknikker, deriblant en større freske av maleriet i Tammerfors domkirke, som også har andre verker av Simberg.

Simber laget flere versjoner av Dødens hage. Her er motivet som freske i Tammerfors domkirke

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://kokoelmat.fng.fi/app?si=A+II+968%3A16; besøksdato: 9. august 2015.
  2. ^ «YLE Teema | Sininen laulu | Taiteilijat | Kuvataide | Simberg Hugo». vintti.yle.fi. Besøkt 7. mars 2019. 
  3. ^ «The Garden of Death». medhum.med.nyu.edu. Besøkt 7. mars 2019. 
  4. ^ «FAST-FIN-1 Finnish Institutions Research Papers». web.archive.org. 28. april 2016. Arkivert fra originalen 28. april 2016. Besøkt 7. mars 2019.