Zhuge Liang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Zhuge Liang

Zhuge Liang (kinesisk: 諸葛亮; pinyin: Zhūgě Liàng, Wade-Giles: Chu-ko Liang; født 181 i Yinan i provinsen Shandong i Kina, død 234Wuzhangplatået i Shaanxi) var kansler av Shu Han under Liu Bei i de tre rikers tid i Kina. Zhuge er ofte regnet som en av de beste strategene i sin tidsperiode.

Han var riktignok ikke bare en viktig strateg og statsmann, han var også en dyktig læremester og oppfinner. Zhuges rykte som en lærd og intelligent person spredte seg til og med mens han levde helt tilbaketrukket. Han ble kjent som Den skjulte dragen/Den sovende dragen.

Zhuge er et uvanlig, sammensatt etternavn. Zhuge Liangs navn, og etternavn, har blitt synonymt med intelligens og taktikk i kinesisk kultur.

Senere generasjoner har blitt kjent med Zhuge gjennom 1400-tallsromanen Beretningen om de tre kongedømmer. Zhuge skal ha oppfunnet mantouer, en slags landmine og en mystisk transportinnretning som noen ganger er blitt identifisert som en trillebår. Zhuge nu-armbrøsten er navngitt etter ham, men fantes allerede i De stridende staters tid. Zhuge bare forbedret dem. Også to taktikkbøker som han skal ha skrevet er tilgjenglige i dag.

Zhuge Liang ble begravet i fylket Mian i Shaanxi.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Zhuge Liang – bilder, video eller lyd
Wikisource-logo.svg Wikisource: Zhuge Liang – originaltekst