Yinti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yinti
Født16. jan. 1688Rediger på Wikidata
Beijing
Død13. jan. 1756Rediger på Wikidata (67 år)
Beijing
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
EktefelleIrgen Gioro
FarKangxi-keiseren
MorXiao Gong
Søsken
43 oppføringer
eighth daughter of Kangxi
State Princess Rongxian
Princess Duanjing of the Second Rank
State Princess Kejing
Kurun Princess Wenxian
State Princess Chunque
Princess Wenke of the Second Rank
Princess Quejing
Princess Dunke of the Second Rank
Yunreng
Yongzheng-keiseren
Yunsi
Yunzhi, Prince Cheng
Yinzhuo
Chengrui
Chenghu
Chengqing
Sayinchahun
Yunzhi, Prince Zhi
Changhua
Changsheng
Wanpu
Yinzan
Yinqi
Yinyou
Yuntang
Yun’e
Yinju
Yinzi
Yintao
Yinji
Yunxu
Yinlu
Yunli
Yinxie
Yinji
Yinyi
Yunxi
Yinhu
Yinqi
Yunbi
Yinyuan
Yinxiang
BarnHongchun
Hongkai
Hongming[1]
NasjonalitetQing-dynastiet

Yinti (født 16. januar 1688 i Beijing i Kina, død 13. januar 1756 samme sted), opprinnelig Yinzhen (tradisjonell kinesisk: 胤禎, forenklet kinesisk: 胤祯, pinyin: Yìnzhēn) av Aisin Gioro-klanen, var 14. sønn av Kangxi-keiseren av Qing-dynastiet i Kina. Hans mor var keiserinne Xiaogongren, og han var lillebror (fullbror) av den senere Yongzheng-keiseren.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Navnet[rediger | rediger kilde]

Han måtte skifte navn på grunn av det kinesiske navnetabu to ganger. Ettersom hans opprinnelige navn lignet på Yongzhengs personlige navn, Yinzhen (som på kinesisk riktignok skrives 胤禛), ble det endret til Yinti. Da Yongzheng besteg keisertronen ble Yintis navn endret til Yunti (允禵, Yǔntí), ettersom det kinesiske tegnet for «Yin» i Yinti tilsvarte «Yin» i Yongzhengs personlige navn Yinzhen.

Hærfører[rediger | rediger kilde]

I 1718, etter at en Qing-hær ble beseiret ved elven Salween i Tibet av dzungarenes general Tsering Dondub, ble Yinti utnevnt av Kangxi-keiseren til «storgeneral som sikrer grensen» (撫遠大將軍) som skulle føre en hær på 300.000 inn i Tibet og nedkjempe dzungarene. Mange mener at dette var et tegn på at Kangxi-keiseren mente å la Yinti overta keisertronen etter seg. I februar 1720 satte Yintis generaler Galbi og Yanxin avsted fra Xining for å innta Lhasa mens Yinti selv forble i Xining for å søke støtte hos kinesernes allierte Khotshot-mongoler og så eskortere den daværende Dalai Lama til Lhasa. Den 24. september 1720 erobret Yintis hær Lhasa, og førte Dalai Lama tilbake til Potalapalasset.

Yinti planla et erobringstokt for å ta Dzungarkhanatet da han den 21. desember 1722 ble informert om sin fars død og ble tilbakekalt til hovedstaden. Der hadde hans storebror Yinzhen besteget keisertronen som Yongzheng-keiseren. Yongzheng så på Yinti som en potensiell trussel og satte ham i husarrest. I 1722 hadde han innehatt tittelen «prins av annen rang» (多羅郡王), men ble degradert to grader til beizi (貝子) i 1724. I 1725 ble han fratatt alle sine titler.

Yinti ble løslatt etter Yongzheng-keiserens død, i 1735.

Yunti ble gjeninnsatt som «prins Yun av annen rang» i 1734, og ble titulert slik resten av livet. Etter sin død fikk han dessuten det posthume navn qin (勤), slik at hans fullstendige navn i ettertid ble «prins Yunqin av annen rang» (恂勤郡王).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ baike.baidu.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]