Wikipedia:Tinget/Arkiv/2009-48

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv
Arkiv
Dette er et arkiv over inaktive diskusjoner fra Wikipedia:Tinget. Vennligst ikke gjør endringer her. Ønsker du å fortsette en gammel diskusjon, ta det opp på den aktive diskusjonssiden.

Wikimedia Norge: forslag og synlighet[rediger kilde]

Det er kommet signaler om at enkelte brukere syns styret i Wikimedia Norge og dets arbeid er usynlig. Jeg vil minne om at vi i høst har hatt et Wikipedia Academy i Bergen som gav en rekke presseoppslag og som jeg håper flere har lagt merke til. Mange har muligens forslag og kommentarer til styret.

Det er ønskelig at brukere på Wikipedia bruker de sidene som er på Wikimedia Norges wiki når en ønsker å komme med forslag og kommentarer til styret. Vi har en forslagsside: Forslag og en side for andre kommentarer og diskusjoner: Samfunnet Navnet samfunnet ble valgt med tanke på nettsamfunnet som består av alle brukere på Wikipedia. Alle endringer på Wikimedia Norge blir overvåket kontinuerlig. Ønsker en å ta kontakt med noen styrets medlemmer direkte så finner dere oss her. Nina 21. nov 2009 kl. 15:04 (CET)

Diskusjon om Wikimedia Norge bør finne sted på diskusjonssidene der, på sammen måte som at diskusjoner om Wikipedia finner sted på på Wikipedias diskusjonssider.
Selv om Wikimedia og Wikipedia er to helt atskilte organisasjoner, så burde man kunne ha en lenke til venstre på forsiden til Wikipedia i venstremargen som førte direkte frem til Wikimedia Norges nettsteder. Frode Inge Helland 21. nov 2009 kl. 17:17 (CET)
Blant annet er offentlig prosjektstøtte diskutert gjentatte ganger. Jeg har forståelse for at dette er lite aktuelt så lenge den norske organisasjonen lever på moderorganisasjonen. Dessuten er det kommet frem at styret i Wikimedia Norge rapporterer til allmøtet en gang i året. På bakgrunn av at styremedlemmene ikke får honorar eller dekning av utgifter kan ikke mer forlanges av dem. For leksikonet sin del skulle vi ønske oss mer og bedre og opp og frem. Brukerundersøkelser viser at dette har stor betydning for norsk kulturliv og kunnskapsnivå. SOA 21. nov 2009 kl. 15:18 (CET)
Beklager SOA, men jeg forstår ikke hva du snakker om nå. Styret har diskutert forskjellige former for prosjektstøtte og det er i noen tilfeller søkt om prosjektstøtte. Vi har i ett tilfelle fått offentlig prosjektstøtte, da fra Sametinget. Når du sier at «den norske organisasjonen lever på moderorganisasjonen» så finnes det ingen moderorganisasjon. Wikimedia Norge har en gjensidighet ovenfor Wikimdia Foundation, men Foundation er ikke noen «moderorganisasjon». Vi har fått et beløp for å dekke noen utgifter under Wikipedia Academy, vi har fått tilsvarende belp fra flere andre sponsorer. Når det gjelder rapportering av hva som skjer så har jeg inntrykk av at det tidvis skjer opptil flere ganger om dagen, derimot så er det årsmøtet i Wikimedia Norge som setter kursen for hva det skal arbeides med i Wikimedia Norge og det er til årsmøtet styret vil gi sin årsberetning. Brukerundersøkelser som viser at «leksikonet» (jeg antar du mener Wikipedia på bokmål) har stor betydning for norsk kulturliv og kunnskapsnivå kjenner jeg ikke til. Det finnes noen mindre undersøkelser mot spesielle brukergrupper som gir noen indikasjoner. — Jeblad 21. nov 2009 kl. 15:30 (CET)

Det er nå blitt laget en innholdsmal til forsiden på Wikimedia Norge som jeg håper gjør det lettere å finne frem. Medlemmer er også velkommen til å registrere egne brukerkonti og lage brukersider. Det er en stor fordel om forslag og diskusjoner er på Wikimedia Norges egne sider. Det trengs å bygge opp et nettsamfunn der og vi trenger brukere som kan jobbe med forskjellige prosjekter koordinert av styret og som vi kan kontakte når vi trenger hjelp til gjennomføring. Tenk om brukere kunne skrive om de oppgavene de kunne tenke seg å arbeide med på brukersidene, det hadde vært en uvurderlig hjelp for styret. Nina 24. nov 2009 kl. 13:51 (CET)

Forslag til norsk navboks[rediger kilde]

Foranledningen til denne tråden er Wikipedia:Torget/Arkiv/2009/september#Norsk_navboks og Wikipedia:Torget#Norsk_navboks. Jeg foreslår å bruke forslaget i Bruker:Iceblock/Sandkasse/Navboks2 til å lage navigasjonsmaler i stedet for nåværende Mal:Navboks fordi forslaget bruker norsk syntaks og er mer anvendelig enn nåværende Mal:Navboks. Forslaget på Bruker:Iceblock/Sandkasse/Navboks2 ser ikke riktig ut nå, fordi den mangler stilark som definerer farger etc., men over er det et eksempel på hvordan den vil se ut til slutt (med riktig stilark). (Eksemplet er basert på Mal:Kanariøyene.) Med riktig javascript vil også vis/skjul fungere. I den sammenfoldede boksen under er noen problemstillinger og forslag til løsninger knyttet til forslaget.

Mal:NavStart

1. Det norske navnet Mal:Navboks er allerede i bruk med engelsk syntaks.

  • Forslag til løsning: Vi kan kopiere Mal:Navboks til Mal:Navbox og så kan en bot erstatte referansene til Mal:Navboks med Mal:Navbox.


2. De som henter maler fra Engelsk Wikipedia kan bruke en oversettelsesmal for å oversette parameternavnene. Problemstilling: Oversettelsesmalen (et forslag er på Bruker:Iceblock/Sandkasse/Navbox, se dokumentasjon der) lager upraktisk store mengder tekst i redigeringsvinduet etter at man har lagret (eksempel Bruker:Iceblock/Sandkasse/Minnekort).

  • Forslag til løsning: Teksten kan redigeres bort manuelt eller med en bot, eller vi kan lage en alternativ oversettelsesmal uten gruppe1stil, liste1stil, gruppe2stil, liste2stil osv. og de avanserte og sjeldent brukte parameterne. Den malen må bare brukes når malen man vil oversette ikke bruker disse parameterne.


3. Oversettelsesmalen bør substes(se forklaring på substitusjon nedenfor) med parameteren subst=subst:. Hvis en bruker glemmer det, eller ikke er kjent med det, vil det bli etterlatt noen linjer som f.eks. disse, som kan virke forvirrende for uinnvidde brukere. Med parameteren subst = subst: vil linjene se ut som i boksen under forslaget til løsning.

 | ramme = {{#switch:|child=barn|subgroup=undergruppe|none=ingen|#default=}}
 | tilstand = {{#switch:|autocollapse=autoskjul|uncollapsed=utvidet|collapsed=skjult|plain=enkel|off=av|#default=}}
 | navbar = {{#switch:|plain=enkel|off=av|#default=}}
 {{#if:|{{!}} parodde = {{#switch:|swap=bytt|even=par|odd=odde|off=av|#default=}}}}
 {{#if:|{{!}} listepadding = }}
  • Forslag til løsning: En bot kan kanskje komme etter en stund og subste #switch- og #if-uttrykkene hvis betingelsen for uttrykket (det som eventuelt står mellom : og |) er tom eller bare en vanlig tekstbit (ikke variabler, som f.eks. {{CURRENTDAY}}). Da vil de samme linjene bli seende ut på samme måte som når parameteren subst=subst: brukes:
 | ramme = 
 | tilstand = 
 | navbar = 
 (tom linje)
 (tom linje)
  • Annet forslag til løsning: Oversettelsesmalen skal ikke oversette parameterverdier. Da vil parodde over se ut på samme måte som listepadding, og med ramme, tilstand og navbar vil det ikke bli nødvendig med #switch.


Substitusjon, populært kalt «substing», med tilhørende verb «subste», er en måte å bruke maler på som går ut på at i stedet for å legge inn en referanse til malen ved hjelp av {{malnavn}}, der siden alltid bruker siste versjon av malen, kan man alternativt kopiere malen inn på siden som en «engangshandling». Dette gjøres ved å skrive {{subst:malnavn}} i stedet for. Siden blir da ikke oppdatert når det gjøres endringer i malen. Substing kan også brukes til å returnere bare resultatet av en parserfunksjon (f.eks. #if, som basert på en betingelse foretar seg en av to mulige handlinger), og ikke hele funksjonsuttrykket (eksempel: boksene over).

Mal:NavSlutt

Kommentarer er velkomne. Om vi kommer frem til at vi likevel ønsker å beholde engelsk syntaks, er forslaget mitt i stedet at vi går over til siste versjon av en:Template:Navbox med tilhørende css og javascript. Den lager også bokser som ser ut på samme måte som boksen om Kanariøyene over. Iceblock (d) 20. okt 2009 kl. 16:09 (CEST)

For det første, javascript skal ikke være en forutsetning for å bruke en side hos oss. For det andre så skal ikke tester og andre komplekse parserfunksjoner inn på artikkelsidene. For det tredje skal ikke innhold på sidene være slik at det vanskeliggjør gjenbruk. — Jeblad 23. okt 2009 kl. 12:32 (CEST)

Det er greit. Hva synes du om forslaget om å gå over til siste versjon av en:Template:Navbox med tilhørende Collapsible tables fra en:MediaWiki:Common.js og fargene for .navbox fra en:MediaWiki:Common.css? Det blir ingen parserfunksjoner i artikler eller navboks-maler (bortsett fra selve Mal:Navboks). Syntaksen beholdes med unntak av nye parametre som kommer i tillegg. Da vil det ikke bli noen problemer med navboks-maler som importeres fra enwiki. Jeg oversetter gjerne dokumentasjonen. En oppdatering muliggjør breddeangivelse (eks. [1]), undergrupper (eks. [2], se på «General, Lists, Demihuman, Monster» under Creatures), og mulighet for individuell styling av lister og grupper. Javascript vil ikke bli en forutsetning, bare en bekvemmelighet som skjuler boksene så de ikke tar for mye oppmerksomhet hvis det er mange av dem. De blå boksene, som vist ovenfor, ser (etter mitt syn) mye penere ut enn den grå navboksen vår. Iceblock (d) 23. okt 2009 kl. 14:37 (CEST)
Det virker som et bra forslag. Vi bør gjenbruke godt gjennomarbeidede maler fra en-wiki i norsk språkdrakt. nsaa (disk) 29. okt 2009 kl. 11:43 (CET)
Helt enig. Bare kjør på, malen ser unektelig bra ut også. Erik 29. okt 2009 kl. 21:49 (CET)
Jeg håper vi slipper denne blåfargen som kolliderer med billedinnhold og som jeg har hatt imot i flere år. La boksene ha en nøytral hvit eller lysegrå farge. Vi trenger ikke gjøre de samme estetiske feilene som engelsk wikipedia. Nina 29. okt 2009 kl. 21:56 (CET)
Gråtonene #e0e0e0 #e8e8e8 #f0f0f0 kan for eksempel brukes i navboksen i stedet for blå. Personlig foretrekker jeg blå, men er også åpen for grå bokser. Hva synes du om boksens utseende bortsett fra fargene? Iceblock (d) 2. nov 2009 kl. 23:01 (CET)
Jeg vil bare presisere at jeg tenkte på #e0e0e0 for tittelbakgrunnen, #e8e8e8 for gruppecellebakgrunnen (Hovedøyer/Andre øyer/Provinser) og #f0f0f0 for eventuelle undergruppeceller, slik at nivåene markeres i forskjellige gråtoner. Iceblock (d) 3. nov 2009 kl. 17:03 (CET)
Blåfargen bør vi holde oss unna, men ellers ser den bra ut, bortsett fra at jeg ikke liker lenkene s • d • r oppe i hjørnet, det ser ikke pent ut og vi har klart oss uten dem til nå. Haakon K 3. nov 2009 kl. 19:44 (CET)
Lenkene gir mye enklere navigering, så jeg skulle gjerne hatt dem. Vi kan finne ut om vi vil ha dem som standard eller ikke. Om jeg ikke tar feil, kan de være på som standard, og slås av med en tilleggsfunksjon laget for formålet, eller omvendt. (Noen som har greie på det må gjerne bekrefte/avkrefte dette. Om det skulle gjøre noen forskjell kan vi bruke v i stedet for s for å få likhet med en-wiki.) Iceblock (d) 4. nov 2009 kl. 13:55 (CET)
Strålende at noen endelig tar initiativ. =)
  • Vis-, diskusjon- og rediger-lenkene er noe jeg savner veldig her på norsk Wikipedia, det gjør det mye enklere å redigere på en navboks.
Jeg har avstått fra å endre navbokser på norsk Wiki; fordi jeg først har måttet åpne siden for redigering, for så å finne navnet på malen, deretter skrive inn nettadressen for den malen, og først da kunne redigere navboksen. Tar for lang tid for små endringer.
  • Syns også vi burde beholde blåfargen, ettersom navboksen er en viktig del av leseprosessen og bør derfor være godt synlig.
  • v • d • r ser veldig mye bedre ut en s • d • r, det vil også bli en mer naturlig overgang for brukere på engelsk Wikipedia.
Det var mine tanker om saken. =) Lykke til. lil2mas 14. nov 2009 kl. 14:46 (CET)
Jeg la nå inn v • d • r. Iceblock (d) 14. nov 2009 kl. 18:39 (CET)
Hvorfor i all verden v istedenfor s? Hvilket norsk ord på v er det det skal være en forkortelse for? Jeg kan heller ikke se hvorfor v skal være penere enn s. Dette er Wikipedia på norsk, og forkortelsene skal være norske. R står dessuten for det norske ordet rediger, så dette ble en litt spesiell blanding. Haakon K 16. nov 2009 kl. 07:29 (CET)
«Vis». Som lil2mas skrev her noen linjer over. :) Trøst deg med at forkortelsen r er helnorsk. ;-) ... og siden jeg nå først har tatt ordet i denne saken: Jeg ser helst at disse lenkene er slått av som standard og heller slås på ved en tilleggsfunksjon. — the Sidhekin (d) 16. nov 2009 kl. 07:37 (CET)
Jeg vil si meg enig i at disse forkortelsene ikke bør være der. Det er enkelt å finne frem til malene uten dem. De som måtte finne det vanskelig å finne malene, finner nok det også vanskelig å redigere malene riktig vil jeg tro. Da gjenstår det at det ikke ser pent ut. At det er slik på en-wp, ja det får nå være deres problem. Fargene - hør på Nina. Haros 16. nov 2009 kl. 08:03 (CET)
Hehe, ja da får det gå da. Jeg er enig i at en som har problemer med å finne malene, antakeligvis ikke klarer å få redigert dem på noen fornuftig måte uansett. Og den d-en ville vært rød i de fleste tilfeller, og det ser ikke så pent ut. Ved å ha lenkene som en tilleggsfunksjon får de brukerne som er skikka til å redigere dem uansett rask tilgang. Haakon K 17. nov 2009 kl. 04:35 (CET)
Et godt alternativ er at man bygger (hvordan gjøres egentlig det?) inn en mulighet til å krysse av en boks på instillinger som viser disse elnkene for folk som ønsker det. Jeg er en av dem :-). nsaa (disk) 19. nov 2009 kl. 23:06 (CET)

Hva gjør vi nå, når ingen er uenige i selve boksen, men vi ikke klarer å bli enige om fargene? Det virker som om det er stemning for å ha v • d • r som tilleggsfunksjon, så akkurat det ser for meg greit ut. Mitt forslag, om vi ikke kommer lenger ellers, er å kopiere en:Template:Navbox med tilbehør og la boksen være grå siden navboksene på no-wp er grå fra før. Da blir det status quo, fargemessig sett, om vi ser bort fra at det blir forskjellige gråtoner. Jeg foreslår noen litt mørkere gråtoner enn de jeg nevnte ovenfor. Jeg foreslår #d8d8d8 #e0e0e0 #e8e8e8. Det er viktig at nivå 3 (undergruppeceller) kommer tydelig nok frem. (Eksempel med disse fargene brukt) Iceblock (d) 29. nov 2009 kl. 00:06 (CET)