Wikipedia:Kandidatsider/Liste over USAs utenriksministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Liste over USAs utenriksministre[rediger kilde]

Nominerer denne på nytt, og flytter innholdet fra diskusjonen om USAs utenriksminister. Ranværing 1. aug 2010 kl. 12:42 (CEST)

Wikipedia har nominerte lister over USAs presidenter, visepresidenter og finansministre. Jeg foreslår derfor listen over utenriksministre. Ranværing 31. jul 2010 kl. 22:06 (CEST)

God liste[rediger kilde]

  1. For For Ranværing 31. jul 2010 kl. 22:06 (CEST)
  2. For For MHaugen 6. aug 2010 kl. 17:07 (CEST) Men se merknad
  3. For For Eisfbnore 7. aug 2010 kl. 05:43 (CEST)
  4. For For - fin liste! Bjoertvedt 11. aug 2010 kl. 01:39 (CEST)
  5. For ForOrdensherre 11. aug 2010 kl. 17:59 (CEST)
  6. For For Med forbehold mht artikkelens faglige innhold. Ulf Larsen 11. aug 2010 kl. 23:21 (CEST)

Kommentarer[rediger kilde]

Siden jeg allerede hadde denne siden på overvåking ...

  • Der fins to lenker til enwp i løpende tekst. Disse da vel erstattes med norske artikler, om dette skal holde mål?
  • Tabellen virker overlenket.
    • Trenger datoene lenker?
    • Kan man lenke de forskjellige partiene kun én gang? (Bonus: Det vil vise når et parti første gang holdt denne posisjonen, samt gjøre det enklere å få en oversikt over hvilke partier som har hatt den.)
    • Likeledes de forskjellige gjengangerne blant presidentene?
  • Tabellen er forresten litt bred – kunne tjenestetiden slås sammen til én kolonne?

Og lykke til! :) — the Sidhekin (d) 31. jul 2010 kl. 22:21 (CEST)

Når man vurderer til en utmerket liste vurderer man jo også til en viss grad artiklene om de enkelte utenriksministre. Her er standarden noe varierende, men man (Ranværing? :-) bør i alle fall sørge for at innledningene er gode. Alle innledningene bør være omtrent slik:

'''Edward Reilly Stettinius jr.''' (født [[22. oktober]] [[1900]] i [[Chicago]] i [[Illinois]], død [[31. oktober]] [[1949]] i [[Greenwich (Connecticut)|Greenwich]] i [[Connecticut]]) var en [[USA|amerikansk]] forretningsmann og [[USAs politikk|politiker]] ([[Det demokratiske parti|D]]). Han var [[USAs utenriksminister]] under presidentene [[Franklin D. Roosevelt]] og [[Harry S Truman]], og senere landets første FN-ambassadør. Stettinius var også en viktig bidragsyter under [[San Francisco-konferansen]], hvor [[FN]] ble etablert.

Selv skal jeg begynne å gå igjennom infoboksene nå, slik at de blir på standardformat for {{infoboks politiker}}. Mvh. Kjetil_r 31. jul 2010 kl. 22:32 (CEST)

De to engelske lenkene er erstattet av norske. Partitilhørigheten er smule kompleks. Enkelte av disse navnene endret parti flere ganger i løpet av sin politiske karriere. Jeg måtte derfor kryss-sjekke hvem de representerte i den aktuelle perioden, i tillegg til at de ikke alltid tilhørte presidentens parti. Men du har rett i at gjengangerne plant presidentene bør unngås. Ranværing 31. jul 2010 kl. 22:32 (CEST)

Jeg mente å fjerne lenkene, ikke teksten. «Demokrat» kun første gang; senere bare «Demokrat». Skjønt, for presidentene er vel rowspan er vel like greit. Bortsett fra unntaket-som-bekrefter-regelen Grover Cleveland, da ... ;-) — the Sidhekin (d) 31. jul 2010 kl. 22:50 (CEST)
Det var de to lenkene til de engelske artiklene Speaker of the House of Representatives, og President pro tempore of the Senate jeg fjernet. De gjentatte lenkene til partiene kan selvsagt unngås. Ranværing 31. jul 2010 kl. 22:59 (CEST)
Nå har jeg ordnet to av de tre pkt som the Sidhekin nevnte. Det tredje pkt var: Trenger datoene lenker? Jeg vet faktisk ikke. Datoene er lenket i de tre andre nominerte artiklene. Det er mulig de bør fjernes. Jeg skal også fjerne gjentatte lenker til delstater, men nå tar jeg «kveld». Ranværing 1. aug 2010 kl. 00:12 (CEST)

Noen grunn til at listen ikke ligger på Liste over USAs utenriksministre, slik som praksisen er for ministerlister? Mvh. --Kjetil_r 31. jul 2010 kl. 23:36 (CEST)

Du har rett. Dette er listen som nomineres her, og ikke en utdypende artikkel om embedets funksjoner. Jeg skal flytte listen før denne diskusjonen «tar av». Ranværing 1. aug 2010 kl. 12:13 (CEST)

Jeg har bare et innspill mht. Kjetils forslag for innledning av enkeltartiklene (som jeg ellers er veldig enig i, vi trenger standardisering), hvor jeg vil anbefale å skrive (f. eks.):

en [[USA|amerikansk]] forretningmann og [[Det demokratiske parti (USA)|demokratisk]] politiker.

... fremfor:

en [[USA|amerikansk]] forretningmann og politiker ([[Det demokratiske parti (USA)|D]]).

Jeg skrev selv sistnevnte i en periode, men gikk tilbake ettersom partiforkortelser som «D» og «R» er stort sett ubrukt og derfor ikke noe leserne våre forbinder med disse partiene. Engelsk Wikipedia bruker sjelden eller aldri forkortelser for amerikanske partier, og iallfall ikke i biografier. Skal se nøyere på selve listen etterhvert. Erik F 3. aug 2010 kl. 01:25 (CEST)

Det høres fornuftig ut. Hva angår selve listen: Jeg fjernet dato-lenkene (jmf innspillet fra the Sidhekin), og utvidet listen med alle fungerende utenriksministre. Dette utløste en del røde lenker som jeg arbeider med å erstatte med artikler. Flere av disse personene hadde andre minister-poster – justisminister, krigsminister, etc, og ved å lage artikler om dem vil lister over andre embeder i USAs regjering bli enklere å nominere. Ranværing 3. aug 2010 kl. 14:59 (CEST)
Det er etter min vurdering et blindspor å utvide listen til å også omfatter personer som hadde embetet i perioder på få dager. Vi har hatt lignende diskusjoner tidligere, blant annet ved Wikipedia:Kandidatsider/Liste over Norges statsministre, hvor vi endte opp med at alle konstituerte nevnes i fotnoter, i den grad de i det hele tatt nevnes. Dette er personer som har vært «jourhavende» uten å være ansvarlige for å utforme og gjennomføre politikk. I den grad vi er opptatt av gamle politikere, så er det jo fordi de har skapt politikk, ikke fordi det passet et kontor noen dager. Hvis de får likeverdig oppføring i lista, vil "tredagersministre" som William S. Derrick fungere som støy, og skygge for de som egentlig utgjør embetets kronologi. MHaugen 4. aug 2010 kl. 16:44 (CEST)
Fungerende ministre er tatt med i engelsk og svensk wp, og bør nevnes. Men du har rett – jeg tror fotnoter er løsningen. Da kan de nevnes uten å «drukne» oversikten over regulære ministre. Ranværing 5. aug 2010 kl. 01:39 (CEST)

Lista er nå ryddig, oversiktlig og i tråd med vår best practice. Ingen problemer med å stemme for, hva lista angår. Når det gjelder biografiene synes jeg nok at noen av de nyeste er påfallende korte; det gjelder George P. Shultz, Warren Christopher og Madeleine Albright - i den siste er det i tillegg noen {{tr}}-greier, tror jeg. Det ser faktisk ut til å være et mønster at biografiene fram til ca 1970 er lenger enn de etter 1970. Bl.a. Timothy Pickering er grundigere beskrevet enn de siste tiårs ministre. Er det en tilsiktet struktur? Mvh MHaugen 6. aug 2010 kl. 17:07 (CEST)

Dette «mønsteret» kommer av at flesteparten av disse ble systematisk opprettet av undertegnede i vinter/fjor høst i et forsøk på å utrydde røde lenker. Mvh Beagle84 6. aug 2010 kl. 20:45 (CEST)
Jeg skal se nærmere på disse artiklene, i tillegg til artikkelen om USAs utenriksdepartement. Ranværing 7. aug 2010 kl. 23:44 (CEST)

John Quincy Adams har startdato 22. september 1817 hos oss mens enwiki har 5. mars 1817, skyldes vel at han ble utnevnt den første datoen men tiltrådte den siste, bør vi ikke følge enwiki her - er vel samme som State Department har lagt seg på, synes det som... mvh - Ulf Larsen 8. aug 2010 kl. 19:16 (CEST)

Enwi tilføyer også at John Graham var fungerende utenriksminister frem til 9. mars 1817, etterfulgt av Richard Rush 10. mars–22. september 1817. Ranværing 9. aug 2010 kl. 00:30 (CEST)
Den engelske listen oppgir 5. mars 1817 som begynnelsen for hans embede. Samme liste har likevel oppført at John Graham, og senere finansminister Richard Rush, var fungerende i begynnelsen av hans embedstid, frem til 22. september. Å skrive 5. mars kolliderer med praksis i resten av listen. Jmf tidsintervallene mellom andre ministre, f.eks. Henry Clay og Martin van Buren, der «tomrommet» i tid skyldes en fungerende minister. Jeg vet ikke hvorfor enwi unngår en lakune i tid på John Quincy Adams, men samtidig benytter den på andre ministre. Ranværing 9. aug 2010 kl. 00:58 (CEST)
Til Ranværing: Høres logisk ut, så støtter at vi beholder 22. september. Skal ellers forsøke å få sett ferdig på listen i kveld så jeg får avgitt min stemme. mvh - Ulf Larsen 10. aug 2010 kl. 17:56 (CEST)



Etter at artikkelen har vært oppe til vurdering den fastsatte tiden (7 eller 14 dager), er vurderingen avsluttet med den konklusjon at den er en god liste. MHaugen 12. aug 2010 kl. 07:31 (CEST)