Vingelsåsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vingelsåsen
LandNorges flagg Norge
Kart
Vingelsåsen
62°23′20″N 10°54′47″Ø

Vingelsåsen er ei grend i Tolga kommune i Nord-Østerdal i Innlandet fylke. Den ligger på grensa til Tynset, på en jordrygg vest for Glomma, godt synlig fra jernbane og fylkesvei 30. Grenda har i 2012 7 gårder. 4 av disse driver med melkeproduksjon og ligger på setra med dyra om sommeren. Gårdene har mange gamle hus, og flere stabbur fra 1600-tallet.

Navnet Vingelsåsen er av nyere opphav. Det eldste navnet var «Aas», som fikk ny form i «Aasen». Utenom det man veit om den første bosetninga her, kan det være tenkelig at Aas huste folk som var på vandring i hedensk tid. Ettersom Vingelsnavnet skriver seg fra den tida, må også Aas ha vært med som stedsnavn for den gamle ferdselen. De første som fant veien hit og slo seg ned i ly av storskogen med fritt utsyn sørover Glåmdalen, hadde naturlige kilder til selvberging rundt seg, med muligheter til fangst i liene og fiske i Glåma. Men det skulle gå mange århundre før jordbrukende bønder slo seg ned her. Det som ble gården Aas har sitt grunnlag fra rundt 100 år etter Svartedauen, eller samtidig med den første bosetninga i Vingelen. Det var folk på leiting etter dyrkingsland som så at bakkene her egnet seg godt for kornavl, men hovednæringa var nok jakt og fiske.

Det første skriftlige skattemanntallet for Nord-Østerdal er fra 1528. Brukeren i Aas heter da Østen, og han er det året regnet med blant de 4 som betalte skatt i Vingelen.

Gården ble solgt av stattholder Gyldenløve til oppsitterne for en billig penge i 1668. Gården ble snart skueplass for en århundrelang strid om skogen mellom de gamle åsinger og Røros Kobberverk, særlig om Telneset. Rørosverket anla i 1666 en smeltehytte på gårdens grunn. Rundt denne hytta vokste senere tettstedet Tolga fram. I 1905 ga staten en del skog, den såkalte «Tolgen kronskog» tilbake, en del hadde gården beholdt.

Litteratur[rediger | rediger kilde]