Verdensminne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Forsiden til originalmanuskriptet Henrik Ibsens «Et dukkehjem»
Lepramuseet i Bergen

Et verdensminne er et unikt dokument eller en samling i et arkiv eller i et bibliotek som er av stor verdi som dokumentarisk kulturarv. Verdens dokumentarv er listeført av UNESCO i et internasjonalt register.

Historie[rediger | rediger kilde]

Under UNESCOs hovedkonferanse i 1991 uttrykte en rekke medlemsstater en uro over de nasjonalt verdifulle dokumentenes status. I 1992 startet derfor programmet Memory of the World (verdensminne). Formålet med programmet var å bevare og formidle verdifulle dokument i arkiv og bibliotek verden over. Dokumentene speiler et mangfold av språk, mennesker og kulturer og en del av minnene er svært skjøre og risikerer å bli ødelagt for ettertiden. Det finnes to lister, en liste over verdensminner og en liste over truede verdensminner. Programmets hovedmål er å legge til rette for bevaring av verdens dokumentarv, legge til rette for universell tilgang til dokumentarven, samt å fremme en verdensomspennende bevissthet om dokumentarvens eksistens og betydning.

Norske verdensminner[rediger | rediger kilde]

Den norske UNESCO-kommisjonen har oppnevnt en norske komité for verdens dokumentarv. I februar 2012 ble det etablert et nasjonalt register for Norges dokumentarv. Norsk kulturråd er sekretariat for arbeidet. Følgende verdensminner i Norge er listeført i dag:

Se også: andre UNESCO-lister[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]