Veerse Gat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Veerse Meer som det er i dag

Veerse Gat var en av fire fjordmunninger i Nederland som ble stengt i forbindelse med Deltaprosjektet (ned.: Deltawerken). Den lå mellom øyene Noord-Beveland og Walcheren i provinsen Zeeland, og ble i 1961 stengt med Veerse Gatdemningen.

Stengningen forandret Veerse Gat fra å være et område under innflytelse av tidevannet til en innsjø med mer eller mindre fast dybde. Om vinteren blir for eksempel nivået satt i forhold til hvor mye vann som kommer fra områdene rundt, mens man om sommeren holder regning med vannsport og sportsfiskere.

Frem til stengingen kunne det være værhardt i Veerse Gat, der også sand- og leirbanker var skjulte farer. Gjennom tidene har flere skip gått på sandbanker og sunket, som også tremasteren De Roompot gjorde. Den var på 719 metriske tonn, bygget av tre med kobber-beplating og på vei til hjemmehavnen fra Nederlandsk Vestindia da den gikk på en sandbanke og sank 29. juni 1853.

Etter stengningen skrev den nederlandske chansonnieren Jaap Fischer sangen Het Veerse Gat (1962). I refrengets første linje er teksten Het gat is dicht, de haven ligt voor johoho, voor johohohohohoker (no.: Munningen er stengt, havnen en vits). Videre spår han at Fritz und Wilhelm kommer schnell og at Veere vil bli en turistby.