Valenciabukten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Valenciabukten ligger i det vestlige Middelhavet. På dette kartet er Ebrodeltaet markert som buktens nordlige grense.

Valenciabukten (valensiansk: Golf de València, spansk: Golfo de Valencia) er en bukt i det vestlige Middelhavet på østkysten av Spania, med Cabo de la Nao som den sørlige grensen. Den nordlige grensen er mer uklar, men blir av og til regnet som enten neset ved Vinaròs eller Ebrodeltaet. Opp til Vinaròs dekker bukten hele kysten av regionen Valencia og opp til Ebro òg de sørligste områdene av Catalonia.

De vesle Columbretesøyene ligger i denne bukten. Nullmeridianen går gjennom bukten.

NASA-satellittfoto av Valenciabukten

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kysten langs Valenciabukten består for det meste av sletter og sand. Kystmyrer (hovedsakelig Albufera) finnes også her. Albufera er vernet som et internasjonalt viktig våtmarksområde i henhold til Ramsar-konvensjonen. På de lavtliggende, frodige slettene blir det først og fremst dyrket ris og sitrustrær som appelsin og sitron.

Området i og rundt Valenciabukten er blant de fineste eksemplene på typisk middelhavsklima i Spania. Kysten av Valenciabukta er tett befolket og folketettheten her er en av de høyeste i Spania.

I mai 2011 fikk det skotske energiselskapet Cairn Energy tillatelse fra spanske myndigheter til å utforske oljeforekomster og drive borerigger og oljeplattformer i et område på 4 000 km² i Valenciabukten. Det foreligger miljømessige bekymringer om oljeboring i dette området.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]