Angorakatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tyrkisk angora»)
Angorakatt
Ankara Kedisi
Opprinnelse:Tyrkias flagg Tyrkia
Karakter:Energisk ekshibisjonist
Vekt:2,5-5 kg
Anerkjennelser
FIFe:Anerkjent
WCF:Anerkjent
CFA:Anerkjent
TICA:Anerkjent
Andre katteraser
Liste over katteraser

Angorakatt eller tyrkisk angora (tyrkisk: Ankara Kedisi) er en katterase med utspring fra avl i Tyrkia.

Utseende og gemytt[rediger | rediger kilde]

Denne katten er grasiøs og atletisk, med sped benstamme og silkemyk pels.

Katten er liten til middels stor når den er ferdig utvokst. Den har ingen underpels, og pelsen skinner når den beveger seg. Den finnes i alle farge- og mønstervarianter, bortsett fra dem som kan tyde på hybridisering. De er livlige og blir ansett som morsomme av oppdrettere[trenger referanse].

Hodet har en myk trekant, med smal snute som fortsetter ansiktets linjer, uten pinch ved værhårsputene. Øyefargen er ikke avhengig av pelsfargen, men på utstillinger anses det at øynene og pelsfargen må gå i harmoni med hverandre.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Enkelte[hvilke?] skriftlige kilder om rasen gjentar fremdeles den usannsynlige hypotesen om at den stammer fra den ville Pallas-katten; tartarene skal ha temmet Pallas-katten og brakt den til Tyrkia. Tyrkerens halvlange pels er muligens et resultat av en mutasjon for hundrevis av år siden i en isolert tamkattpopulasjon i Sentral-Asia.

Rasen oppsto på 1400-tallet. Angorakatter fra Tyrkia kom først til Frankrike og Storbritannia1600-tallet. På begynnelsen av 1900-tallet hadde utkryssavl til andre langhårsraser faktisk ført til utslettelse av rasen utenfor Tyrkia. Rasen ble reddet takket være et avlsprogram i Ankaras zoologiske hage. Rasen er nå beskyttet i Tyrkia. Oppdrettere i Sverige, Storbritannia og USA importerte katter fra Tyrkia etter andre verdenskrig og startet et vellykket avlsprogram.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Alle Verdens Katter» Forfatter: Bruce Fogle