Torskeholet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Torskeholet er en bukt i Frierfjorden mellom fastlandet og Balsøya som nå har blitt et bevart kulturminneområde ettersom det hadde vært et havneområde fram til 1700-tallet. Tidligere var det et sund mellom Flakvarpbukta og Frierfjorden ikke langt fra Porsgrunn ved munningen av både Herre- og Skiensvassdraget, som fungerte som en naturhavn for sjøfarten. Sundet mellom Flakvrap og Balsøya grodde igjen av sedimenter, og havnen ble oppgitt.

Da det var besluttet å utbygge distriktet for utvidelse av havneterminal i 2001, ble Torskeholet utpekt som et industritomt. Bukta skulle fylles med stein. Under de arkeologiske undersøkelsene ble rester av til sammen 12 fartøy funnet, datert til perioden 1500 til 1900-tallet. Funnene består av lasteprammer og lektere som tidligere var brukt for transport på elvene og omlasting på fjorden til større lastefartøyer. Omlastning av varer fra lektere og prammer til havgående handelsfartøy fortøyet i Flakvarpbukta og Torskeholet var vanlig i seilskutetiden. Seilleden fra Skagerrak opp til Skien og Herre hadde flere omlastningshavner, blant annet Torskeholet, som lå ved Voldsfjorden med Herre og Bolvik. I 1784 skrev Bartholomæus Herman Løvenskiold:

Voldsfjorden forbi Blasar - øen og Røra eyendeler på den ene side, der losses allene malmsom med samme skuder dertil indføres fra de Vesterlendske Gruber og derfra udprammes kull og jern til Herre - hamrene fra Volds mars-ovn, der ligger til vand en halv mil fra hamrene [...] Skibe med svære ladninger kan ei seile forbi Torsbierget, men der nedenfor må indtage den endelige ladning.

Etter landskapet hadde forandret seg med et eid mellom fastlandet og Balsøya, ble naturhavnen etter hvert oppgitt. Torskeholet har vært skånet for menneskeskapte landskapsendringer i nyere tid etter å ha vært brukt som havn og opplagssted i flere århundrer. I 2004 fastslo Miljøverndepartementet at utbyggingen ikke er mulig i området som deretter ble et friområde og tursted. Den lokale kommunen i samarbeid med Norsk Maritimt Museum tilrettelegger stedet (Torskeholet og Balsøya) for allmennheten med stier og parkeringsplass for adkomst. Det ble også satt opp skilter om kulturminneområdet.

Under vann i dette havneområdet finnes tolv registrerte vrak som er av typer det er lite kunnskap om, med uvanlig gode bevaringsforhold på stedet. Skiensvassdraget tilfører så mye ferskvann i farvannet utenfor Balsøya at båtvrakene er beskyttet mot pælemarken fra saltvannet. En slik konsentrasjon av båt- og skipsfunn innen et lite område er sjeldent i Norge, også med et bevart maritimt kulturlandskap som ikke hadde vært berørt. En rekke spor og kilder viser til at Balsøya og omkringliggende områder hadde sett maritime aktivitet langt tilbake i forhistorisk tid.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]