Thomas McElwee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thomas McElwee
Født30. nov. 1957Rediger på Wikidata
Bellaghy
Død8. aug. 1981Rediger på Wikidata (23 år)
Maze fengsel
BeskjeftigelseRevolusjonær Rediger på Wikidata
NasjonalitetIrland
Medlem avDen provisoriske IRA

Thomas McElwee (irsk Tomás Mac Giolla Bhuidhe; født 30. november 1957, død 8. august 1981) var et nordirsk medlem av Den provisoriske IRA (PIRA). Han var den niende av ti fanger som døde under sultestreiken i Nord-Irland 1981.

McElwee ble arrestert for et brannbombeangrep i Ballymena. Han ble selv skadet i angrepet, og holdt på å miste synet. Etter et sykehusopphold ble han tiltalt for mordet på Yvonne Dunlop, en 26 år gammel protestant som ble drept da en av brannbombene han hadde plassert ut ødela butikken hennes, Alley Katz Boutique. Han ble i september 1977 dømt til livsvarig fengsel; dommen ble senere redusert til tyve år.

I Maze fengsel ble han involvert i pleddprotesten. Han sluttet seg i 1981 til sultestreiken, og døde 23 år gammel etter 62 dager uten å tatt til seg næring. Hans åtte søstre bar kisten i begravelsen.

McElwee var fetter av Francis Hughes, som var den andre som døde under sultestreiken. Han var også fetter av fader Oliver Crilly, en katolsk prest som forsøkte å megle under sultestreiken.