Telefonsentralen PASTs bygning i Łódź

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Telefonsentralens bygning ved Tadeusz Kościuszkos allé i Łódź

Telefonsentralen PASTs bygning i Łódź (polsk Budynek centrali telefonicznej PAST) ligger ved Tadeusz Kościuszkos allé 12.

PAST (Polska Akcyjna Spółka Telefoniczna, «Det polske telefonaskjeselskapet») ble grunnlagt i 1926 av det polske skattevesenet og det svenske firmaet Cedergren. Før 1914 bestyrte dette firmaet telefonene i Warszawa. Telefonaksjeselskapet fikk 10 års konsesjon til å utbygge og eksploatere telefonnettverket i Warszawa, Łódź og omegn. Selskapets bygning i Łódź ble tegnet av arkitekten Józef Kaban, og ble reist i årene 19271928.

Bygningens fasade er oppdelt av buete pilastrer som ender i diamantformede kapiteler. Motivene i frontelevasjonen omfatter blant annet rombeformer (i dørene) og støpejernslanterner i art deco. I 1929 åpnet PAST Polens første automatiske telefonsentrale her, og senere også landets første prototypiske apparatur til fjernvalg av telefonnumrene til abonnenter i Warszawa. Sentralen ble stengt i 1983. Den var en de lengst uavbrutt virkende sentraler av denne typen i verden.