Tadeusz Kościuszkos allé

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tadeusz Kościuszkos allé
Basisdata
LandPolen
KommuneŁódź

Kart
Tadeusz Kościuszkos allé
51°45′42″N 19°27′19″Ø

Tadeusz Kościuszkos allé (polsk Aleja Tadeusza Kościuszki) er en gate i Łódź. Den er om lag 1,3 kilometer lang og går fra Radwańska-gaten til Zielona-gaten, hvor den går over i Zachodnia-gaten. Den ble tidligere kalt for Spacerowa-gaten (Ulica Spacerowa).

Alléen er byens andre representative gate etter Piotrkowska-gaten, som den går parallelt med. Langs gaten ligger vakre palasser og villaer fra tiden da Łódź var en fabrikantby.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mieczysław Pinkus’ mursteinshus ved Spacerowa-gaten i 1896.

Gaten ble anlagt i 1865, og var til å begynne med den viktigste kommunikasjonsknuten i det gamle Łódź. Med tiden ble den omgjort til en representativ allé med benker og busker. Mens Piotrkowska-gaten hovedsakelig var en handelsgate, ble alleen brukt som spasergate.

Den 15. oktober 1917, 100 år etter nasjonalhelten Tadeusz Kościuszkos død, ble gatenavnet forandret til dagens «Tadeusz Kościuszkos allé». Under andre verdenskrig forandret tyskerne navnet til Reigergasse.

Etter krigen ble den grønne spasergaten omdannet til en trasé med to fliser, mens Piotrkowska-gaten overtok rollen som byens gågate.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Setet til Polens nasjonalbank er en av mange representative bygninger ved Tadeusz Kościuszkos allé.

Blant flere interessante bygninger ved gaten kan nevnes Zygmunt Dejczmans mursteinshus, Jakub Hertz’ palass, Wilhelm Lurkens’ villa, Telefonsentralen PASTs bygning, PBKs sete i Łódź, PKO BPs sete i Łódź, Mieczysław Pinkus’ mursteinshus, Setet til Polens nasjonalbank i Łódź og Nissen Rosenblums mursteinshus. Frem til andre verdenskrig lå også byens største synagoge ved gaten (Den store synagoge). Den ble imidlertid brent ned av tyskerne i 1939.