Takgrind

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fabrikkinstallert takstativ på en 1966-stasjonsvogn.

En takgrind  er et sett av stenger festet til taket på en bil.[1] Den brukes til å frakte volumiøst gods som bagasje, sykler, kano, kajakk, ski, eller ulike containere.

Det er en lang historie med bruk av takgrind og dennes utforming. De tillater brukere av en bil til å transportere store gjenstander på taket av bilen uten å redusere den innvendige plassen for passasjerer.

Eldre takgrinder var vanligvis festet i bilens takrenne. Mer moderne biler som ikke har takrenner, festes takstativet i kroker til toppen av dørkarmer.

Noen biler har festeanordninger i taket. Andre kjøretøy har et fabrikkinstallert permanent tak-stativ. Takgrinden gir økt luftmotstand og øker det  totale drivstofforbruket med ca. 1%.[2]

Skibokser[rediger | rediger kilde]

Et alternativ til takgrinder er skiboksen, den er konstruert til å festes i takgrinden med hjelp av en universal låseanordning. Skiboksene er vanligvis laget av lett metall eller hardplast materiale som tåler vær og beskytter lasten fra tyveri. 

Historie[rediger | rediger kilde]

Frem til slutten av 1970-tallet hadde nesten alle vanlige biler takrenner. Disse takrenner hadde en flens (hevet kant eller lip) på venstre og høyre side av bilen.[3] Dette gjorde arbedet med å feste en takgrind til en relativt enkel prosess.[4]

Den første masseproduksjon av biler uten noen synlig  takrenner var 1975 AMC Pacer og Chevrolet Monza.[3] Andre kjøretøyer ble introdusert på markedet med skjulte takrenner kom i løpet av 1980-tallet, og fra1990 var kjøretøy med eksterne takrenner var i ferd med å bli sjeldne. Takstativleverandører utviklet nye produkter og systemer som kunne festes til ulike typer biltak.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Takstativet", Dictionary.com, WordNet 3.0, Princeton University, hentet på 2009-11-15.
  2. ^ Chen, Yuche; Meier, Alan (Mai 2016)
  3. ^ a b "Mitsubishi Mirage"
  4. ^ Sears-Katalogen. 2.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Whispbar, en video[1]