Stripeblomsterfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stripeblomsterfluer
Xanthogramma pedissequum
Nomenklatur
Xanthogramma
Schiner, 1860
Populærnavn
stripeblomsterfluer
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Antall arter: 23, 3 i Norge
Habitat: åpne områder
Utbredelse: Holarktis, Sørøst-Asia, Sør-Amerika
Inndelt i

Stripeblomsterfluer (slekten Xanthogramma) er en gruppe av fluer som tilhører familien blomsterfluer (Syrphidae). Det er kjent 23 arter, tre av dem forekommer i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (9-13 mm) blomsterfluer, kontrastrikt fargede i svart og sitrongult. Den svarte fargen dominerer. De kontrastrike tegningene skiller dem greit fra andre blomsterfluer. Ansiktet og pannen er sitrongule, hos hunnene med svart midtstripe. Antennene er brunlige, forholdsvis små. Fasettøynene er nakne, hos hannen møtes de et kort stykke i midten. Brystet er matt svart med ganske smale, sitrongule sidestriper. Vingene er klare med et markert, mørkbrunt vingemerke, også fremkanten er litt brunlig. Beina er mest gule. Bakkroppen er avlangt-oval, matt svart med tre par smale, sitrongule sideflekker. Det femte leddet har et smalt, buet, gult tverrbånd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse blomsterfluene finnes på enger, gjerne strandenger. Larvene lever av bladlus, helst slike som lever på røttene av ulike planter og voktes av maur. Voksne fluer kan man treffe på fra midten av mai til august. De overvintrer som larver.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er for det meste utbredt i den palearktiske sone, med noen få arter i Nord-Amerika, Sørøst-Asia og Australia. I Norge finnes de bare langs kysten i Sør-Norge, og er ikke spesielt vanlige.

Systematisk inndeling med nordiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder og litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]