Stenostola dubia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stenostola dubia
Nomenklatur
Stenostola dubia
(Laicharting, 1784)
Hører til
Lamiinae, trebukker,
Polyphaga,
biller
Økologi
Habitat: løvskog
Utbredelse: Europa
funnet spredt over mye av Norge.

Stenostola dubia er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er funnet spredt over det meste av Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (9–14 mm), slank, svart trebukk, kroppen med en svak, blå eller blågrønn metallglans. Den er svært lik på slektningen Stenostola ferrea, men sistnevnte er slankere og mangler metallglans. Antennene er svarte og tydelig kortere enn kroppen. Hodet er svart, noe rundet sett ovenfra, ganske tett kledt med lysgrå hår. Pronotum er rektangulært, litt bredere enn langt, nokså matt, med lysgrå hår. Dekkvingene er lange, slanke og parallellsidige, en del bredere enn pronotum, svarte, med grove punkter og med smale lengderibber i den fremre delen. Beina er middels lange og mørke. For å skille denne arten fra Stenostola ferrea med sikkerhet kreves det gjerne at man dissekerer kjønnsorganene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i nylig døde greiner av løvtrær, særlig lind, rogn og hassel, både slike som fortsatt sitter på treet og slike som ligger på bakken. Utviklingen tar to år. De voksne billene er ute i mai-juni og kan særlig finnes rundt greinhauger som ligger igjen etter hogst.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa, bortsett fra de vestligste delene. I Norge er den funnet langs kysten av Sørlandet og Østlandet, det synes også å være bestander i indre fjordstrøk flere steder, med spredte funn nord til Troms.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]